изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:08 EEST
ЕКСПЕРТИ СЪЗДАДОХА ЧАСТНА АГЕНЦИЯ ЗА СЪДЕБНИ ЕКСПЕРТИЗИ    
Ред и сигурностПървата по рода си в България частна Агенция за съдебни експертизи отвори врати в Добрич.

Такава комплексност на предлаганите услуги не е позната за България. Като търговско дружество с такава насоченост, ние сме първите, обяснява Енчо Христов - един от собствениците на агенцията. Той и другият собственик - Мариян Няголов, до встъпването им в частния бизнес са работили като експерти-криминалисти в Научно-техническата лаборатория в полицията в Добрич - Мариян Няголов - в продължение на 14 години, а Енчо Христов - 10 години, плюс още пет в КАТ. Агенцията за съдебни експертизи официално работи от 4 ноември и вече има своите клиенти.
Ако за дадено дело са необходими няколко експертизи - техническа, графическа, счетоводна и други, няма място където те да бъдат изготвени едновременно. Изисква се бързина на процеса, а се губи време за изготвянето им една след друга, обясни Мариян Няголов. И допълни, че това може да бъде направено в тяхната агенция, такава е и основната им идея за създаването й - да се постигне бързина в процеса, като експертизите се изготвят едновременно. В новоизградената структура това е възможно, тъй като в нея работят общо шестима души, които са лицензирани експерти. Услугите, които предлага агенцията, са: графически изследвания на текст, подпис и почерк, компютърно-технически експертизи, финансово-счетоводни, оценъчни експертизи, идентификация на МПС по номер на рама и двигател, дактилоскопия, балистика, трасология, фоноскопия, както и административни услуги. Експертите на агенцията са вписани в съда в съответствие с изискванията на  Наредба №1/2008 на ВСС за вписването, квалификацията и възнаграждението на вещите лица. "Всяка година съдът изготвя списък с вещите лица, които могат да изготвят експертизи. Той се одобрява от министъра на правосъдието и се обнародва в Държавен вестник", обяснява Мариян Няголов.
Идеята за създаване на агенция съществува от няколко години, но по различни причини все отлагали. Съдружникът му Енчо Христов държи да се подчертае, че двамата не са частни детективи, а продължават и в създадената фирма да работят като експерти и изготвят съдебни експертизи. Собствениците на агенцията разказват, че са напуснали системата на МВР не обидени или разочаровани, а за да започнат частен бизнес, тъй като са разбрали, че такава структура е нужна и е в интерес на гражданите и юридическите лица. Енчо Христов обяснява, че основната насоченост на дейността им ще бъде в областта на гражданския и административния процес. Нямаме намерение да се конкурираме с колегите от полицията, с които сме в прекрасни взаимоотношения, целта е да си сътрудничим и да се допълваме взаимно. Един от основните видове експертизи, които ще правят, са графическите. Те имат за цел да се извърши идентификация на лице, което е положило подпис или е изпълнило ръкописен текст по характерни особености на неговия писмено-двигателен апарат, обективирани в почерк или подпис. Правят се предимно когато някой твърди, че подписът не е негов или текстът не е изпълнен от него - при завещания, договори, фактури и др., обяснява Мариян Няголов. И допълва, че за изготвянето на такава експертиза най-важни са практиката и тренираното око. "Гледайки, човешкото око от множество точки изгражда единен образ. В нашата работа е точно обратното - от единен образ трябва да се извлекат точки, които са характерни за точно определен човек, за да се стигне до идентификация на лицето" -  повдига леко завесата Мариян Няголов. Разказва и за друг вид експертиза - фоноскопна - по соларните колебания на гласните струни се определя дали определено лице е казало дадена фраза. Освен Мариян Няголов, в страната има само един експерт - в Института по криминалистика и криминология на МВР, който изготвя такива експертизи. Другият съдружник в Агенцията Енчо Христов основно се занимава с идентификация на МПС. Една от услугите, които предлага новата агенция, е издаване на експертна справка за автентичността на идентификационните номера /рама и двигател/ на автомобила. Експертите съветват гражданите при закупуване на употребяван автомобил да не се доверяват сляпо на търговците, а да се обърнат към специалистите за такава справка. Агенцията изготвя справката незабавно. Изключително важни са компютърните изследвания - компютърни мрежи, сигурност на данните и компютърните комуникации, хардуер, електронни устройства, анализ и възстановяване на данни, споделят експертите. И допълват, че тези експертизи са голям проблем, тъй като изискват изключителни познания в областта на информационните технологии, софтуер, хардуер и процедурата за изземване, съхранение и изследване на обектите. При нарушение на процедурата доказателствата се превръщат в "Плодове на отровеното дърво", т. е. стават негодни. В тази област може да си сътрудничим с полицията, защото разполагаме с много добър експерт - Георги Станчев, сподели Мариян Няголов.
Към нас могат да се обръщат и адвокати, обясняват собствениците на агенцията. Вече имали такъв случай - защитник от Варна поискал от тях да бъде прегледана записна заповед, за да се установи дали подписът е на длъжника. Така той ще прецени дали да се завежда дело, могат да се спестят разходи на клиента, адвокатът ще има яснота как да изгради линията на защитата, обясни Мариян Няголов.
Двамата собственици на агенцията имат и друга идея - да направят Школа по криминалистика. Децата, които ще я посещават, ще бъдат запознати с основите на криминалистика, ще им обясним, че не всичко, което дават по телевизията, е достоверно, обяснява Енчо Христов. И допълва, че е предвидена и доста практика - децата сами ще участват в изследванията. Ще се развие аналитичното мислене, наблюдателността на учениците, които ще участват в школата, категорични са експертите. Те предвиждат и провеждането на лекции по теми, свързани с детското и домашно насилие, наркотиците, хазарта и др. Имат намерение да създадат образователен сайт, чрез който да помогнат на родителите да проверяват какво правят децата им когато са сами пред компютъра и да разберат какви са опасностите пред тях. НДТ

 


Сходни връзки

ЕКСПЕРТИ СЪЗДАДОХА ЧАСТНА АГЕНЦИЯ ЗА СЪДЕБНИ ЕКСПЕРТИЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди