изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:13 EEST
В ПРИЕМНИТЕ СЕМЕЙСТВА ЛЮБОВТА Е ВЗАИМНА    
ОбществоСеверина Савова и Галина Неделчева работят с ентусиазъм и всеотдайност с кандидатите да приемат в дома си изоставено дете

Усетили домашния уют, грижите и обичта, децата, настанени в приемни семейства, коренно се променят. Стават по-усмихнати, ведри, контактни. В семейната среда те отключват своя потенциал, подобряват успеха си, променят се с всеки един изминал ден. Променят се и самите приемни родители, защото любовта е взаимна. Това споделиха пред НДТ Северина Савова и Галина Неделчева - социални работнички в Отдела за закрила на детето при Регионалната служба "Социално подпомагане" в Добрич. Двете обучават и оценяват кандидатите за приемно семейство, запознават ги с децата, непрекъснато се срещат с тях и след настаняването. Преживяват заедно с тях желанието да приемат в дома си изоставено дете, емоциите, колебанията, проблемите и, разбира се, огромната радост.
Много е важно предварително кандидатите за приемни родители да знаят, че децата, лишени от родителски грижи, свързват своя дом само с институцията, в която са настанени. Не познават друг живот, освен този в социалния дом. Понякога в миналото си те дори са преживели травма. Затова при настаняването им в приемно семейство могат да възникнат редица проблеми, трудна адаптация и т.н. Но това се преодолява - нужни са много желание, търпение, всеотдайност, грижа и обич, категорични са двете социални работнички. Малките момичета и момчета, настанени в приемни семейства в Добрич, от своя страна толкова обикват своите нови родители, че дори ги наричат "майко" и "татко".
Северина Савова и Галина Неделчева разказаха още, че най-малък сред дечицата е Ясен, който в момента е на четири годинки и половина и е в приемно семейство от една година. В началото почти не е можел да говори. Сега е видимо променен - посещава детска градина, участва в тържествата и е изключително контактно и весело дете. Най-голяма е 12-годишната Павлета от дом "Дъга". Емоционалната връзка с нейното ново семейство се създала след като тя му гостувала за Коледа. В началото момичето учело в помощното училище в Добрич, а сега посещава ОУ "Христо Ботев" и може да се похвали с много добър успех.
Важно е да се знае, че повечето от децата имат биологични родители и, дори след настаняването им в приемно семейство, могат да се срещат с тях, обясниха Северина Савова и Галина Неделчева. Приемната грижа може да бъде краткосрочна - до 1 година, и дългосрочна - до 18 години, според конкретните обстоятелства.
 


Сходни връзки

В ПРИЕМНИТЕ СЕМЕЙСТВА ЛЮБОВТА Е ВЗАИМНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди