изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:40 EEST
ДЗИ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"    
Общество
За първи път се предлага застраховка "Автоасистанс за чужбина", чието териториалното покритие е за всички страни, членки на международното споразумение "Зелена карта". За новите моменти в застраховането, които предлага ДЗИ, разговаряме с управителя на “ДЗИ–Общо застраховане” АД Главна агенция-Добричq Тодор Димитров

- Г-н Димитров, в момента върви кампания по сключване на застраховката "Гражданска отговорност". Какво предлага ДЗИ на своите клиенти?
- Сключването на застраховка "Гражданска отговорност" стартира като кампания в края на ноември. Основният процент застраховки се подновяват през декември и обикновено са с начало 1 януари. Но трябва да отбележим, че кампанията все повече се размива през годината. Ако преди 10 години "Гражданска отговорност" за МПС се правеше на 100 процента с начало 1 януари, сега за около половината от автомобилите се сключва през годината. Бих припомнил, че по тази застраховка рискът се носи върху 700 000 лева при едно пострадало лице и един 1 млн. лв. - за двама или повече пострадали. По отношение на вреди на имущество застрахователната сума е 200 000 лева за едно събитие. Това са доста високи лимити, съобразени до голяма степен и с практиката в ЕС. Очаква се обаче от 1 януари 2010 година те да нараснат още - 1 млн. лв. за едно лице и 5 млн. лв. - за две или повече пострадали лица, както и 1 млн. лв. застрахователната сума за едно събитие за имущество. През цялата година всички застрахователи говореха за необходимост от едно по-сериозно увеличение на цената на застраховката, като се коментираше дори за скок с 30-40 процента. Но сега сме свидетели, че нарастването в различните компании се движи в порядъка на не повече от 5-10 процента. За съжаление, това няма да реши проблемите, които стоят пред  застрахователите, тъй като отчетите им показват, че всички регистрират загуби по тази застраховка. Те се дължат на високите резерви, които се налага да заделят, тъй като събитията могат да настъпят в рамките на 5-годишен период. Зачестяват и  катастрофите, увеличават се случаите на тежки телесни повреди, на смърт и всички застрахователи плащаме за подобни събития. В същото време произшествията, които настъпват в страни извън България, носят също непредвидени и в изключително високи размери застрахователни обезщетения. Застраховката "Гражданска отговорност" у нас в момента е с най-ниската цена в целия ЕС - дори е около два пъти по-ниска в сравнение с най-ниските стойности в другите страни-членки.
- Има ли нови моменти в застраховката "Гражданска отговорност" на ДЗИ?
- Най-новото, което би заинтересувало гражданите, е предлаганата за първи път т. г. застраховка "Автоасистанс за чужбина". Тя се сключва едновременно с "Гражданска отговорност". Териториалното й покритие е за всички страни, членки на международното споразумение "Зелена карта". Обект на застраховане са леки автомобили, а също и товарни, влекачи, автобуси и др. В случай на ПТП или техническа повреда на автомобила застраховката покрива ремонт на пътя или аварийно теглене на буксир, изваждане с кран, медицинско транспортиране, репатриране в случай на смърт, както и правна помощ в чужбина. Тази застраховка е много важна за всички, които смятат да пътуват в чужбина. Цената й е абсолютно преференциална - 6 лева за леките автомобили. Предлагаме я с компанията Интер Партнер Асистанс, която има свои представителства в цяла Европа.
- А има ли новости в "Автокаско"?
- В "Автокаско" тази година няма нови моменти. Тя е една традиционна застраховка, която се търси все повече от хората, тъй като на практика при нея се обезщетяват всякакви събития на автомобила, включително щети на паркинг, злоумишлени действия на трети лица. При нея има сериозен ръст, тя почти се изравнява като сключени брой застраховки с "Гражданска отговорност", която е задължителна. Явно хората изключително много обръщат внимание на автомобилите си.
- А обръщат ли достатъчно внимание на имуществото си, сключват ли се масово такива застраховки?
- При застраховката на домашно имущество ДЗИ провежда и в момента кампания, която започна през септември. За първия месец имаме двоен ръст на продадените застрахователни полици благодарение и на допълнителните рискове, които бяха включени към застраховката. Те са добавени към традиционните, стандартните, които се предлагат от всички застрахователи. Допълнителните рискове, които се покриват, са за късо съединение и/ или токов удар, загуба на доход от наем и кражба, извършена чрез използване на техническо средство или по специален начин, т. е. не само с взлом. Предлагаме и допълнително покритие на разходи за временно настаняване - в случай на временна невъзможност за обитаване на жилището. До 31 декември ние предлагаме тази застраховка с един месец бонус за клиента, т. е. плаща се годишната застраховка, а ние носим риска 13 месеца. За съжаление по отношение на застраховката на домашно имущество в страната при над 3 700 000 жилища застрахованите са не повече от 200 000 - около 6-7 процента. А цената на една такава застраховка възлиза на 60-70 лева, които могат да бъдат платени и разсрочено.
- Г-н Димитров, какво ново предлага ДЗИ по отношение на животозастраховането?
- Една от най-предпочитаните и популярни застраховки е "ДЗИ Живот +". В рамките на този продукт при трайна загуба на работоспособност от злополука се изплаща процент от застрахователната сума, равен на процента загубена работоспособност. При по-тежки увреждания се изплаща процент от двойния размер на застрахователната сума и ДЗИ поема по-нататъшното изплащане на вноските. В случай на смърт на посочените ползващи лица се изплаща застрахователната сума и допълнително разпределената доходност за периода. В случай на смърт при злополука на посочените ползващи лица ДЗИ изплаща двойния размер на застрахователната сума и допълнително разпределената доходност за периода. В рамките на "ДЗИ Живот +" предлагаме и гъвкави схеми за оптимален избор на допълнителни застрахователни покрития при злополука. Това са допълнително покритие при смърт, временна загуба на работоспособност, суми за оперативно лечение и др. Тази застраховка може да бъде сключена в лева, щатска валута или евро. Може да бъде направен избор между два варианта - при единия застрахователната сума е постоянна, а при другия - ежегодно нараства с 5 процента. Срокът, след който можете да разполагате със спестяванията си, е между 5 и 30 години. В края на периода можете да получите сумата еднократно или във вид на гарантирана рента.
- Бихте ли разказали за новата застраховка "ДЗИ Капитал", която предлагате?
- "ДЗИ Капитал" е нова застраховка "Живот" и е типичен спестовен продукт. Той комбинира висока възвращаемост, висока ликвидност и сигурна застрахователна защита. Застраховката предвижда нарастване на сумата, която се внася с 8 процента през 2008 г., със 7 на сто през 2009 и 2010 година, а за 2011 и следващите години - доходност в зависимост от състоянието на финансовия пазар у нас. "ДЗИ Капитал" предвижда и ползването на данъчни облекчения съгласно съществуващото законодателство. Мога да дам и един пример. Ако на 1 декември 2008 г. заплатите еднократна премия в размер на 10 000 лева, при олихвяване от 8 процента за 2008 г., от 7 процента - за 2009 и 2010 г. и, например, от 5,5 процента за 2011 г., на падежната дата 1 януари 2016 г. натрупаният спестовен фонд ще възлиза на 14 310 лева.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ДЗИ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди