изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:42 EEST
Какво са донасяли агентите от БНТ    
Новини
Какви сведения и доноси са писали журналистите от БНТ, които са били сътрудници на бившите комунистически служби?


Бившият изпълнителен директор на БНТ Нидал Алгафари е вербуван като студент по-малко от две години преди рухването на комунистическия режим, съобщи bTV, чийто екип се запозна с част от разсекретените документи, оповестени публично от Комисията по досиетата.
Алгафари, или агент Наско, предимно пише сведения за интереси на Сирийските специални служби в България. Следи отблизо и арабските студенти в София. По повод посещението на Кувейтска профсъюзна делегация през лятото на 1989 година, Алгафари пише: "Било е удовлетворено искането им да посетят Шумен и там са се присъединили към петъчната молитва в джамията. Впоследствие споделили, че след молитвата останали насаме с имама и той им разказал подробно за насилията на българите над мюсюлманите. Те имат намерение да информират шейха на Кувейт за разказаното".
Кеворк Кеворкян - агент "Димитър", е вербуван през ноември 1973 година. В регистрационната му карта е посочена професията "редактор". Едно от запазените му сведения е срещу неговия колега от БНТ Димитри Иванов, който е "слушал новините на Би Би Си" и се е опитвал да ги адаптира във "Всяка неделя". "Една новина, получена от външен източник и излъчена самостоятелно, без да е поставена в съответния вътрешен пропаганден и информационен контекст, крие сериозни опасности", пише в едно от сведенията си агент Димитър през 1979 година.
От документите става ясно, че през 1968 г. разузнаването е изпратило Иван Гарелов да учи гръцки език в Атина. Преди това той е преминал ускорена езикова и оперативна подготовка. Службите са съпричастни и към много от пътуванията на агент Талев в чужбина, като например командировка в Турция за отразяване на сесия на външните министри на НАТО. Той е осъществявал и срещи с други агенти на разузнаването в столицата на Ливан - Бейрут. Пазят се и няколко разписки за получено заплащане от страна на Гарелов.
„Четейки документите, безспорно оставам с впечатлението, че ДС е подпомогнала много кариери. Някои хора, благодарение на ДС, най-вероятно са спънали други хора, които по чисто морални причини не са се огънали и не са се съгласили да сътрудничат", коментира Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.  dir.bg
 


Сходни връзки

Какво са донасяли агентите от БНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди