изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:01 EEST
"Дейли стар": Българин е синоним на измамник дори при рибарите    
Лов и риболов

"Българин" се превръща в синоним на "измамник" и западните медии започват да приписват на българския почерк всеки опит за анонимна измама. Вестник "Дейли стар" публикува черно-бяла снимка на трима рибари с огромна 40-килограмова щука, изпратена им от Клуба на рибарите на щука във Великобритания.



Клубът организирал конкурс с щедри награди за най-голямата уловена щука. Снимката им била изпратена от анонимен подател и членовете предполагат, че тя е използвана само като стръв, за да се види дали ще клъвнат на измамата.

Естествено опитните британски рибари не се хванали на уловката, но възмутено изпратили снимката до вестника, за да разобличат публично измамниците.

В съпътстващия текст те написали, че не знаят откъде е изпратена снимката, но тъй като е от Източна Европа, предполагат, че най-вероятно е дошла от България.

Дигиталните технологии позволяват лесно да се мами със снимки, пише "Дейли стар". Измамата била разкрита от британския рекордьор по улов на щука Невил Фиклинг, според когото този вид риба може да стигне най-много 20-25 кг.

netinfo.bg

Щуката (Esox lucius)

е едра хищна риба, широко разпространена в нашите води. Среща се почти навсякъде в Азия, Америка и Европа. Достига над 150 см дължина на тялото и тегло до 20 кг. Има сведения и за значително по-едри екземпляри. Женските са обикновено доста по-едри от мъжките на една и съща възраст.


 Разпространение 
Ареала на щуката е доста широк.Среща се до 1 500 м надморско равнище. На места живее и в полусолени води.Среща се в стоящи, сладки води.Отсътства само в малките високопланински реки и потоци.Интересна подробност в разпространението на щуката е тази,че тя се среща в абсолютно изолирани водоеми, отдалечени от реките. Това се дължи на факта,че хайвера на щуката е доста лепкав и се пренася от водоплаващите птици.При по големи популации на щука във водоема тя е способна бързо да унищожава зарибителния материал.Но като цяло ползата от щуката е по голяма, тъй като тя унищожава най вече болните и малоценни риби и регулира равновесието на екосистемата на водоема.


 Хранене 
Щуката е типичен хищник.Малките рибки след излюпването от хайвера се хранят със зоопланктон, хайвера на други риби и дребни ракообразни. При достигане на размер от 5-6 см. щуката започва да се храни изключително с малки рибки.Не са редки и случаите на кан***изъм, когато по едрите екземпляри се хранят с по дребните.Щуката е всеядна - в нейния рацион попадат също така жаби, мишки,малките на водоплаващите птици. За разлика от другите хищници, щуката се държи на определени места във водоема и напада жертвите си от засада, като след нападението се завръща на своето място.Преследването на жертвата не е работа за щуката. Характерен е също така и начина по който тя улавя рибата с която се храни - обикновено първоначалното захващане е напреки на тялото,след което тя я поема с главата напред. Това е следствие на определения строеж на челюстите и зъбите на щуката,които не са предназначени за дъвчене,щуката гълта жертвите си цели.

 Размножаване 
Женската в зависимост от размерите си хвърля 40 000 - 250 000 хайверени зърна на килограм от теглото ѝ. Те имат размер около 3 мм

http://bg.wikipedia.org

 


Сходни връзки

"Дейли стар": Българин е синоним на измамник дори при рибарите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди