изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:13 EEST
Две съседни ядрени сили са в бойна готовност    
По света
Пакистан приведе в бойна готовност сухопътните и военновъздушните си сили във връзка с кризата в отношенията с Индия, предизвикана от терористичните атаки в Мумбай.


Това според ИТАР-ТАСС е съобщил пожелал анонимност представител на армейското командване, предаде БГНЕС. Мярката била взета в отговор на струпването на индийски войски на пакистанско-индийската граница.
Индия обяви, че има доказателства за пакистанска връзка в атентатите, взели по последни данни 174 жертви. Това доведе до по-големи изгледи не само за разпадане на мирните усилия между двете ядрени държави, но и за конфронтация през границата им, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
Индийското правителство дори обмисля да спре мирния процес с Исламабад, предаде агенция Прес Тръст ъв Индия.
Пакистан осъди нападението като "варварски акт на тероризъм" и отрече някое от държавните ведомства да е замесено. Исламабад обеща да сътрудничи в борбата с тероризма, но се отказа от решение да изпрати ръководителя на разузнавателната си служба в Индия в помощ на разследването, което вероятно ще повдигне въпроси кой ръководи службата.
Пакистан обяви, че ако насилието нарасне, ще изтегли военните си части от западната си граница с Афганистан, където те се сражават с Ал Кайда и талибанските бунтовници, и ще ги прехвърли на индийската граница.
Външният министър Махдум Шах Мехмуд Куреши увери по телефона колегите си от Китай и Обединените арабски емирства, както и първия дипломат на ЕС Хавиер Солана, че Пакистан е обещал да помогне с всички възможни средства на Индия.
Индия и Пакистан водиха три войни, откакто обявиха независимост през 1947 г. и бяха на ръба на четвърта през 2001 г. след нападението срещу индийския парламент, за което Делхи отново обвини Пакистан, припомня Ройтерс. Двете страни струпаха стотици хиляди войници в граничните райони и всекидневно водеха артилерийски "дуели" през граница в оспорвания регион Кашмир.
САЩ помогнаха за успокояване на напрежението. Двете страни обявиха прекратяване на огъня в Кашмир в края на 2003 г. и започнаха мирен процес.
Нападенията в Мумбай идват на фона на усилията на пакистанския президент Асиф Али Зардари за подобряване на връзките с Индия.
Анонимен представител на пакистанските служби за сигурност заяви, че следващите 48 часа ще бъдат решаващи за отношенията между двете ядрени държави, съобщава в. "Таймс".
"Ако нещо се случи на този фронт, войната срещу тероризма няма да ни бъде приоритет", е заявил той. "Ще прехвърлим всички части от западната граница. Няма да оставим нищо там", е допълнил пакистанският представител, цитиран от британския всекидневник.
Заплахата му очевидно цели да насърчи САЩ и техните съюзници да смекчат реакцията на Индия във връзка с нападенията, за които са обвинявани "елементи" в Пакистан, отбелязва "Таймс".
Американският президент обеща подкрепата си за Индия, която е смятана за американски съюзник, но Вашингтон поддържа тесни връзки и с Пакистан, който е ключов партньор във войната с тероризма. Пакистанските сили за сигурност в момента водят най-голямата си операция досега срещу Ал Кайда и талибанските бунтовници край границата с Афганистан, където според американското разузнаване се крие Осама бин Ладен.  Дир.бг
 


Сходни връзки

Две съседни ядрени сили са в бойна готовност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди