изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:06 EEST
Хилари Клинтън - държавен секретар    
По света
Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама оповести официално номинацията на бившата първа дама Хилари Клинтън за поста държавен секретар и Робърт Гейтс за поста министър на отбраната. Гейтс заема този пост и в момента.


Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън изрази надежда да бъде възстановено мястото на САЩ като „позитивна сила за промяна“ в света, предаде БГНЕС. „Американците искат не само нова насока в национален план, а също така ново усилие, за да се възстанови ролята на САЩ в света като позитивна сила за промяна“, подчерта Хилари Клинтън на съвместна пресконференция с бъдещия президент Барак Обама в Чикаго. Засягайки кризите в различни райони на планетата Хилари Клинтън посочи, че „Америка не може да ги разреши без останалата част на света и останалата на света не може да ги разреши без Америка“.
По-рано днес сегашният първи дипломат Кондолиза Райс заяви, че Хилари Клинтън ще вложи огромна енергия и интелект на новия си пост. Райс отбеляза, че "г-жа Клинтън би била източник на вдъхновение за много хора, при това не само за жените." Тя подчерта, че заедно с приемничката си споделят "дълбока любов към Съединените щати". "Обичам я много, тя (Хилари Клинтън) е работила здраво за тази страна", допълни Кондолиза Райс на съвместна пресконференция в Лондон с британския министър на външните работи Дейвид Милибанд. Миналата седмица Райс коментира, че Държавният департамент ще е в добри ръце, ако бъде оглавен от Хилари Клинтън, припомня Франс прес, цитирана от БТА.
Барак Обама посочи още днес за министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано (понастоящем губернатор на Аризона) и определи генерала от запаса Джеймс Джоунс за свой съветник по въпросите на националната сигурност. Новият президент номинира Ерик Холдър за главен прокурор и министър на правосъдието, а отдавнашната си съветничка Сюзън Райс - за постоянен представител на САЩ в ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е съставът на новия президент на САЩ в областта на националната сигурност. Обама встъпва в длъжност като президент на 20 януари.
Номинирането на Хилари Клинтън за бъдещ държавен секретар на САЩ не предвещава никакво подобрение на руско-американските отношения, заяви председателят на Комисията по външните работи на Държавната Дума на Русия (руския парламент) Константин Косачов. "Тези номинации не вдъхват никакъв оптимизъм", заяви той пред агенция "Интерфакс", имайки предвид и избора на следващия президент на САЩ Барак Обама на Робърт Гейтс начело на Пентагона. Те показват приемственост (в политиката), а не реформа на външнополитическата концепция на Белия дом, счита високопоставеният руски парламентарист. Робърт Гейтс и Хилари Клинтън са твърди привърженици на идеите за доминиране от страна на САЩ в света и твърда защита на американските интереси със всякакви средства", счита Косачов. "Двамата няма да бъдат лесни партньори за руската страна. Двустранният диалог ще бъде не по-малко труден отколкото при управлението на Джордж Буш. Дир.бг
 


Сходни връзки

Хилари Клинтън - държавен секретар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди