изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:47 EEST
Данъчните облекчения за 2009-а    
Парламент
Млади семейства с ипотечни кредити ще могат да ползват данъчни облекчения, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.


Измененията влизат в сила от 1 януари догодина, предаде БТА.
Сумата от годишните данъчни основи ще се намалява с направените през годината лихвени плащания върху първите 100 000 лева по ипотечни кредити на семейства, които имат граждански брак и един от съпрузите е на възраст до 35 години. Ипотекираното жилище трябва да бъде единственото жилище за семейството.
За данъчното облекчения ще се прилагат копия от свидетелството за сключен граждански брак, справка за имотното състояние на кредитоискателите, на договор за ипотечен кредит, погасителен план, заверен от банката кредитозаемател и документи, удостоверяващи направените вноски.
Депутатите отхвърлиха предложението на НДСВ за данъчни облекчения при осъществено право на глас при избори.
Запазват се досегашните данъчни облекчения за дарения към детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии, реши парламентът на второ четене. Проектът, внесен от Министерския съвет, предвиждаше да останат само облекченията за дарения в полза на детски градини, като сумата от годишната данъчна основа на дарителя да се намалява с до пет на сто.
Освободени от облагане ще бъдат и доходите от сделки с акции на публични дружества, извършени на регулирания пазар на ценни книжа във всички държави-членки, както и доходите от лихви и влогове на физически лица и в банки, установени в друга държава- членка на ЕС.
Лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност ще дължат авансово данък за доходи от стопанска дейност или от наем след като облагаемият им доход през годината, намален със задължителните осигурителни вноски, превиши 7920 лева.
Не беше прието предложението на представители на опозицията данъкът върху доходите от стопанска дейност като едноличен търговец да бъде намален от 15 на 10 на сто.
Доходите от дивиденти и ликвидационни дялове ще се посочват в справката за изплатени суми на физически лица не в годината на изплащане на дохода, а в годината, през която е взето решението за разпределяне на дивидента или за начисляване на ликвидационния дял, реши парламентът. dir.bg
 


Сходни връзки

Данъчните облекчения за 2009-а | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди