изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:45 EEST
Демократите на Бъсеску спечелиха пирова победа в Румъния    
По светаИзборите в Румъния приключиха в стила на истинския политически трилър, като близката до президента Траян Бъсеску Демократично-либералната партия (ДЛП) спечели с минимална преднина пред съперниците си от Социалдемократическата партия (СДП). Минималната разлика от 1 мандат в долната камара и 2 в Сената между двете партии прави съставянето на бъдещия кабинет да изглежда изключително трудно.

Интригата допълнително се заплита от добрия изборен резултат, постигнат от партията на премиера Калин Попеску Търичану. Това позволява на неговите либерали активно да играят ролята на балансьор при съставянето на правителство. Четвъртата партия, влязла в парламента - Демократичният съюз на унгарците, най-вероятно ще бъде по-малко ухажвана и може за пръв път от 1992 г. да не участва в управлението.

Въпреки надеждите си да се върне във властта СДП има големи шансове да продължи да бъде в опозиция и през следващите четири години. Нейният председател Мирча Джеоана в сряда дори призова трите най-големи партии да създадат голяма трипартийна коалиция като единствен шанс за успешно справяне с кризата. Партията на Бъсеску пък вече даде сигнали, че ще търси възраждане на либералната коалиция. Либералите обаче са труден партньор за преговори заради вече изказаното желание Търичану да остане премиер. Засега е трудно да се каже дали двете партии ще съумеят да заличат враждебните настроения, които са натрупаха след конфликта между президента и премиера през последните години.

Друго препятствие за подобна коалиция може да се окаже и самият Бъсеску, който изглежда твърдо решен да даде мандат за премиер на представител на демократите. Бъсеску има скрит коз в ръкава за заобикаляне на премиерските амбиции на Търичану, привличайки партията на етническите унгарци в коалиция със социалдемократите и пропрезидентската Демократическо-либерална партия.

Първото заседание на новия парламент трябва да се проведе в средата на месеца, като дотогава президентът трябва да е възложил мандат за съставяне на кабинет. Според конституцията новото правителство трябва да стане факт до 60 дни след това, в противен случай се провежда нов вот.

dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Демократите на Бъсеску спечелиха пирова победа в Румъния | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди