изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:53 EEST
Добричкият окръжен съд отхвърли исковете на семейство Гаич срещу Окръжната следствена служба    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отхвърли исковете на Живка и Миролюб Гаич срещу Окръжна следствена служба – Добрич, за обезщетения за претърпени от тях имуществени и неимуществени вреди при задържането на съпруга под стража в периода 04.12.1995 – 23.02.1996 г. Решаващият съд прецени, че претенциите им са неоснователни, каквато бе и позицията на прокуратурата.

 

По делото е установено, че спрямо Гаич е била взета най-тежката мярка за неотклонение като обвиняем за две престъпления. Той е бил уличен, че като длъжностно лице – президент на „Югоагент-Вложение” АД, е присвоил 50 млн.лв., собственост на различни граждани, поверени му да ги управлява. Според второто обвинение с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил заблуждение и причинил имотна вреда на различни лица, като измамата е в особено големи размери.

Производството по първото обвинение е било прекратено, но по второто Миролюб Гаич е признат за виновен от Добричкия районен съд на 22.02.2008 г. и присъдата е влязла в сила. Това означава, че задържането му по второто обвинение не е било незаконно и каквито и неблагоприятни имуществени последици и емоционални и психични преживявания да са претърпели двамата ищци, те не подлежат на обезщетяване от Окръжна следствена служба – Добрич. Тяхното дружество „Югоагент импорт – експорт” е обявено в неплатежоспособност от 15.09.1995 г., което показва, че то е било в лошо финансово състояние три месеца преди задържането на Миролюб Гаич и това не е резултат от невъзможността на бизнесмена да го управлява  в периода на ареста.

Пресцентърът на ДОС припомня, че семейство Гаич подаде през 2005 г. искове за обезщетения в размер на 16 260 533,16 лв. за имуществени вреди, претърпени при задържането на Миролюб Гаич, защото то било незаконно, тъй като срещу него не било повдигнато обвинение за извършване на престъпление. Арестът го дискредитирал в обществото и го лишил от възможността като управител да се грижи за делата на „Югоагент експорт – импорт” ООД. Това влошило ритъма на търговската дейност и финансовото състояние на дружеството и довело до обявяването му в несъстоятелност. Съпрузите поискаха и по 40 хил. лв. обезщетение за претъпени от тях душевни мъки, терзания и притеснения, че съществува опасност от разпиляване на имуществото на дружеството и от злепоставяне на Миролюб Гаич пред близките му и в обществото.

 Решението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, в срок от 14 дни след уведомяване на страните.

 

04.12.2008 г.                                                    Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд отхвърли исковете на семейство Гаич срещу Окръжната следствена служба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди