изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:34 EEST
БТК ПРОДАВА НА АВСТРИЙЦИ РАДИО И ТВ СИСТЕМИ    
ИкономикаВчера от пресцентъра на БТК съобщиха, че вече е договорена продажбата на предприятието на компанията за разпространение на радио и телевизионен сигнал - Национално управление "Радио и телевизионни системи" (НУРТС). Купувач е "Йостеррайхише Рундфункзендер ГмбХ & Ко КГ"(OРС) - Австрия.

В разпространеното прессъобщение се пояснява още, че купувачът е основен стратегически инвеститор от ЕС, който също се занимава с радио и тв разпространение. Очаква се сделката да бъде приключена след одобрението на регулаторните органи у нас. НУРТС е водещият доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез уникалната си мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти 100 % от територията на България. Поделението разполага с национална мрежа за разпространение на микровълни за пренос на радио и телевизионен сигнал, глас и данни, предоставя като услуга колокация на клиентски съоръжения и управлява свръхмодерна сателитна станция. От 2006 г. насам НУРТС разработва експерименталния DVB-T мултиплекс в София.
От свои източници НДТ научи, че продажната цена на целия национален комплекс от съоръжения трябва да се движи, според направените оценки, между 150-200 млн. лв. Дългогодишни специалисти от бранша твърдят, че тази продажба може да донесе само положителен ефект за предприятието, тъй като от години БТК не е инвестирала нито лев в съоръженията. Това тотално е обрекло развитието на фирмата, казаха още специалисти, като припомниха, че липсата на средства е и спънка в реализацията на основната цел - пълна цифровизация на радио и телевизионния сигнал, която трябва да завърши до 2012 г. Досега само са били положени основите на цифровизацията, като първите съоръжения са били монтирани на Копитото и алея Яворов. Едва миналата година са били купени два нови предавателя, като единият от тях е бил за Добрич. В момента целият комплекс от радио и тв съоръжения на територията на областта се обслужва от 16 души. Сред най-големите обекти, които влизат, са телевизионната кула Добрич и радио-релейният комплекс на нос Калиакра.
ОРС отговаря за изграждането, експлоатацията и поддръжката на техническата DVB-T инфраструктура в Австрия. Дружеството произхожда от австрийската тв компания ORF и е основано в началото на 2005 г. Акционери са ORF (60%) и Медикур Зендеанлаген ГмбХ - член на Райфайзен Груп (40%). В качеството си на водещ австрийски доставчик на услуги в аналоговите и цифровите радио и телевизионни предавателни технологии ОРС експлоатира обширна мрежа от около 500 станции. Освен това ОРС е оператор на технически услуги за цифрово сателитно разпространение в Европа. Сред клиентите му са известните телевизионни и радио оператори ORF, ATV, Puls 4, gotv, P3tv, O1, O3, оператори на мобилни мрежи като Mobilkom Austria, Orange и telering, както и енергийни компании като EVN.
 


Сходни връзки

БТК ПРОДАВА НА АВСТРИЙЦИ РАДИО И ТВ СИСТЕМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди