изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:24 EEST
0ТКРАДНАХ ЖЕНА СИ ВЕРОНИКА ОТ ДОБРИЧ И Я ДОВЕДОХ В КАВАРНА    
ОбществоПред НДТ Мартин Башев - по-известен като ромския кмет на Каварна, а иначе - началник отдел "Интеграция на малцинствата" в морската община

* При нас има най-много роми-рокаджии
* Кварталът ни е на сто процента европейски
* Кметът Цонко Цонев е истински пич

Мартин Башев говори много езици - цигански, турски български, полски, чешки, руски, иврит, арабски и немски. Работил е три години в Израел, където имал регистрирана фирма и вкарвал работници. Там научил арабски и иврит. След това бил десет години в Полша, където проговорил полски и чешки.
Понастоящем, освен че работи в община Каварна, има и частен бизнес. Дъщеря му и зет му в момента въртят магазин за дамски костюми в Полша. Отделно от това, всяка година наема земя и семейството му гледа дини и пъпеши.
"Кметът Цонко Цонев е истински пич. С него се познаваме още от деца. Майка му ми беше класен ръководител, много пъти съм ходил в дома им. В момента семействата ни са изключително близки. Но приятелството си е едно, а работата съвсем друго. Там трябва да си точен." - споделя Мартин Башев. Ромският кмет е близък с много знаменитости, в това число и с вокалиста на "Юрая хийп" Джон Лоутън. Певецът нарича Мартин Башев "my brother gipsy major", което в превод означава "Моят брат ромският кмет".
Семеен, със син и дъщеря и две внучета - Елеонора на 2 годинки и Мартин на 1 годинка.

- Г-н Башев, защо наричат квартал "Хаджи Димитър" в Каварна "Бевърли Хилс"?
- Така ни кръсти актьорът Любо Нейков, защото кварталът ни е много хубав, чист и поддържан. Който ни посети, веднага си сменя мнението за ромите и разбира, че сред тях има и такива, които са много работливи и интелигентни.
Нашият квартал "Хаджи Димитър" е най-добре уреденият квартал в България - изключително подреден и красив. Вече почти на сто процента са асфалтирани улиците, подменена е канализацията, сменени са водопроводите. Газификацията е извършена на 70 процента. Кметът Цонко Цонев обръща еднакво внимание на всички жители на Каварна, не ги дели на етноси. Работи наравно за всички. Имаме училище и детска градина, които са напълно ремонтирани. В нашия квартал почти няма безработица. Една част от хората се занимават със земеделие, вземат земя под аренда и я работят, други се трудят по строежи. 30 процента от жителите на квартала имат регистрирани фирми в Полша и развиват дейност. Всичко е легално, плащат данъци и постигат добри резултати.
- А опазва ли се това, което се прави за благоустрояването на квартала?
- Много е важно да се отбележи, че живеещите в квартала наистина пазят. Има специални работници, които се грижат за чистотата. Ние живеем по европейски модел като истински европейци. Най-малко кражби има в нашия квартал, за което получихме и грамота от директора на Областната дирекция "Полиция" - като най-примерни роми в област Добрич.
- Всичко звучи идеално. Има ли все пак някоя идея, която все още не е реализирана?
- Да, имаме идея да се направи лифт от квартала до морето. Разговаряли сме по този повод с кмета Цонко Цонев и той е съгласен. Заяви, че ще направи всичко възможно. Идеята е да се кандидатства с проект по някоя европейска програма, като, ако не достигнат средствата, общината ще дофинансира. Този лифт ще бъде наистина голяма атракция. Той ще започва от центъра на Каварна - хотел "Добротица", ще минава през нашия квартал и ще стига до морето.
- Редица известни личности станаха "Почетни роми" на квартала. Нека припомним кои са те?
- Вече 4 години по повод Международния ден на ромите удостояваме различни известни хора с това звание.  "Почетни роми на квартал "Хаджи Димитър" вече станаха Любо Нейков, Краси Радков, Нова Йотова. Андрей Слабаков е единственият "Почетен мангал". Догодина смятаме да провъзгласим Даниел Вълчев за "Почетен ромски министър", а д-р Здравко Георгиев - за "Почетен ромски доктор".
- Ромите са известни с това, че обичат да се веселят. Как се забавляват ромите в квартал "Хаджи Димитър".
- Първо, нашите роми работят много, а след това, разбира се, идва и веселбата. Ние обичаме да се веселим и това ни се отдава. Отбелязваме и различни празници - Международния ден на ромите, Банго Василий и т.н.
- Съществува ли разбирателство между ромите и българите?
- Не знам дали има другаде в България, където толкова добре да се разбират роми и българи. Ние сме едно цяло. Почитаме се и се уважаваме и нека това да бъде пример за всички.
- Каварна е известна като столица на рока. Музиката и песните на ромите са в по-различен стил. И все пак вашите хора слушат ли рок?
- Мога да кажа, че в Каварна има най-много роми-рокаджии. Ходим на всички концерти, организирани от кмета Цонко Цонев. Вече слушаме рок музика и по сватбите. Например, на сватбата на моя син кметът поздрави сватбарите с парче на Рамщайн и много млади роми куфееха.
- Многодетни ли са ромите в квартал "Хаджи Димитър"? И как стои въпросът по отношение на образованието?
- Ние вече се стремим да не правим много деца. Даже в последните години нашите семейства имат по 1-2 деца. Защото, като се създава поколение, трябва да се мисли за това, как ще бъде гледано, изхранвано, образовано и т.н. Трябва родителите да имат възможност да осигурят едно добро бъдеще на децата си.
Момчетата завършват средното си образование. Около 20 на сто от тях кандидатстват, за да учат за висшисти. Тази година имаме четирима записани в Свободния университет във Варна в специалността "Туризъм", защото тя е актуална за нашия регион. За съжаление, засега момичетата учат до осми клас, защото родителите им ги спират. При нас все още се търси честност. Но се стремим да работим в посока на преодоляване на тези остарели традиции и момичетата също да могат да завършват поне средно образование.
- Разкажете ни повече за съпругата Ви Вероника. Вярно ли е, че сте я откраднал от Добрич?
- Съпругата ми Вероника е изключително красива и много интелигентна циганка. Докато аз работех по чужбина и отсъствах от дома, тя даде много добро възпитание на децата ни. С Вероника имаме 24 години брак зад гърба си. Тя беше ученичка в спортна паралелка на СОУ "Св. Климент Охридски" в Добрич и аз буквално я откраднах от училище, сам-самичък. След това продължи образованието си в Каварна. В момента работи като помощник-възпитател в детската градина в квартала. Много ми е хубава и добра жената. Аз си падам малко беладжия и, като я ядосам, не ми говори. Обаче много бързо й минава. Освен това, готви страхотно, особено пълнена печена пуйка и баница, направо си облизваме пръстите. Дори на 14 януари ще гостуваме в предаването на Ути Бъчваров, където ще покажем тези рецепти.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

0ТКРАДНАХ ЖЕНА СИ ВЕРОНИКА ОТ ДОБРИЧ И Я ДОВЕДОХ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди