изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:55 EEST
”Кошмарът” Лий идва    
Европейски съюз
Генералният директор на Генерална дирекция „Разширяване” в Европейската комисия Майкъл Лий пристига на еднодневно посещение в България.


Майкъл Лий идва на 8 декември -понеделник, за среща с вицепремиера по управлението на еврофондовете Меглена Плугчиева, съобщиха от кабинета на вицепремиера. Срещата е по инициатива на Майкъл Лий.
Разговорът ще се проведе в 10.30 часа в МС в кабинета на заместник министър-председателя Меглена Плугчиева.
Майкъл Лий вече изпрати писмо до зам.-министъра на финансите и Национален координатор по еврофондовете Димитър Ивановски, в което обясни защо са спрени 220 млн. евро по програма ФАР за България. Посочените причини са нередности в обществените поръчки и липсата на достатъчен контрол от страна на България.
В друго писмо на Майкъл Лий до вицепремиера Меглена Плугчиева пък се посочват двама висши държавни чиновници като виновни за спирането на средствата. Първият е Веселин Георгиев, по-известен у нас като Батко - донеотдавнашен шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Вторият е Любомир Тушанов - до май 2008 г. шеф на Централното звено за финансиране и договаряне там.
Отдавна имаме проблеми с дирекция "Разширяване" на ЕК, заяви преди дни вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. Неразбираем е целият подход да се обявява една безпрецедентна за целия Европейски съюз мярка (спрените 220 млн. евро - бел.ред.), която се пуска с едно писмо и се дава серия пресконференции, без някой от комисията да се обади предварително на българското правителство, без подробно да обяснят какви са мотивите, коментира Калфин.
Премиерът Сергей Станишев пък смята, че критиките са на една дирекция, а не на Европейската комисия.
Забележките на ЕК не бива да се подценяват, но те в никакъв случай не съответстват на тежестта на направените политически изводи, коментира пък президентът Георги Първанов, който участва днес в работен обяд с ръководителите на мисиите на страните-членки на Европейския съюз по покана на посланика на Френската република Етиен дьо Понсен. Българският държавен глава изрази силно безпокойство от отношенията между София и Брюксел в последните месеци. Според него недостатъчният административен капацитет дава основание за някои от отправените към страната ни забележки, предаде БГНЕС.
 


Сходни връзки

”Кошмарът” Лий идва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди