изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:56 EEST
Размирици в Гърция, след като полицай уби момче    
По света Гръцки младеж загина от раните си, след като полицията стреля по тълпа от протестиращи младежи, хвърлили коктейли „Молотов“ по полицейска кола в Атина, съобщават органите на реда в гръцката столица.

След Атина, във втория по големия град в Гърция Солун също избухнаха размирици, провокирани от застрелването в събота вечерта на 16-годишен младеж, предаде Асошиейтед прес.
Десетки младежи атакуваха полицейски участък в Солун и блокираха булевард в близост до университета на Солун. В интернет бяха качени призиви за още по-големи протести и размирици в Атина и Солун, както и в Ираклион, на остров Крит. В Атина размириците за кратко спряха около полунощ, когато полицията благодарение на сълзотворен газ успя да разпръсне на три групи стотиците протестиращи младежи.
След полунощ размириците бяха подновени с пълна сила. Някои от протестиращите организираха поход в центъра на града, а други се сбиха с полицията пред Националния политехнически университет близо до центъра на Атина. Размириците започнаха в събота вечерта, когато две гръцки телевизии съобщиха, че полицай е прострелял смъртоносно 16-годишно момче в централния атински квартал Ексархия, средище на крайната левица.
Момчето починало при приемането му в болницата. То било простреляно, когато заедно с група младежи атакувало с камъни и бомбички полицейски патрул. Двамата полицаи, които били в патрулната кола, слезли от нея, за да отблъснат младежите. Единият от тях произвел три предупредителни изстрела, но единият куршум пронизал момчето, се казва в съобщение на гръцката полиция във връзка със случая.
В изявление гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос изрази най-дълбоките съжаления на правителството относно трагедията. Двамата полицаи от атакувания патрул са били задържани. След прострелването на момчето стотици разгневени младежи излязоха в центъра на Атина, започнаха да палят контейнери за смет, да чупят витрини на магазини в квартала Ексархия и да атакуват полицейски патрули. Няколко улици бяха затворени от полицията заради размириците.
Пред 23 години подобно прострелване на 15-годишно момче в Атина отприщи вълна от протести и размирици, продължили няколко седмици.  dir.bg
 


Сходни връзки

Размирици в Гърция, след като полицай уби момче | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди