изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:15 EEST
Вкарват лихварите в регистър на БНБ    
НовиниБанките ще виждат всичките ни дългове. При кандидатстване за кредит трезорите ще знаят дали имаме заем от друга банка и дали сме взели стоки на лизинг. Те ще виждат и дали дължим пари на компаниите, които отпускат бързи заеми при пазаруване в магазините за битова техника. Всички заеми и лизингови договори ще бъдат вкарани в общ регистър в БНБ.

Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които са подготвени от БНБ и предстои да бъдат внесени от министъра на финансите Пламен Орешарски в Министерски съвет.
Банките, лизинговите дружества и останалите кредитни институции ще имат достъп до данните в регистъра за заемите в БНБ. Така ще знаят, ако сме си купили телевизор на кредит и се бавим с месечните вноски. В резултат хората, които имат забавяне при погасяването на дълговете си, много по-трудно ще могат да взимат нов заем. А хората, които са теглили кредити или са купували стоки на лизинг и са се издължили в срок, ще могат много по-лесно пак да вземат пари от финансова институция.
Всички компании, които отпускат кредити, ще трябва да се регистрират в БНБ, предвиждат още промените. С наредба на Централната банка ще бъдат въведени и изисквания за минимален размер на капитала им. Финансовите къщи пък вече няма да се лицензират. Те ще може да работят само след регистрация в БНБ. Променят се и правилата за назначаване на шефове в банките. Те вече няма да получават сертификат за професионалните си качества от БНБ. Вместо това се въвежда предварителното им писмено одобрение от БНБ за тяхната "надеждност и пригодност".
БНБ ще дава разрешение, когато някой акционер в банка иска да повиши дела си, като притежаваните от него акции преминават праговете от 20, 33 или 50 на сто от капитала. Сега през разрешение от БНБ се минава при достигане на праговете от 20, 33, 50, 66, 75 или 100 на сто от акциите с право на глас в една банка.
При констатирани нарушения от страна на някоя банка БНБ ще може да изиска ограничаване на разходите й, включително и да забрани да се дават бонуси на шефовете на трезора извън основното им възнаграждение. Акционерите пък ще може да бъдат лишени от право на глас. Без писмено разрешение от БНБ банките няма да могат да откриват клон в друга държава, да изкупуват собствените си акции или да придобиват трезор в чужбина, гласят промените в закона. Повечето от промените в закона се правят, за да се изпълнят директивите на ЕС. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 март 2009 г. С тях ще отпадне и сегашната забрана размерът на необезпечен кредит, предоставен от банка на неин служител, да надхвърля 24 пъти брутното му месечно възнаграждение. Какви кредити да дават на служителите си ще решават самите банки.
Стефан Кючуков

standartnews.com

 


Сходни връзки

Вкарват лихварите в регистър на БНБ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вкарват лихварите в регистър на БНБ
Автор: Anonymous да 2008-12-09 @ 14:48 EET
Кои банки дават кредити, че да защитаваме интересите им те се превърнаха на трезори искат само да ти съхраняват парите, но това ли е  банкова  дейност 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди