изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:08 EEST
Двама добричлии осъдени за подбуждане за лъжесвидетелстване пред нотариус    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отмени изцяло оправдателната присъда на Районен съд – Добрич по дело за подбуждане за лъжесвидетелстване срещу 49-годишния Кирил Й. Йорданов и 50-годишния Николай Ст. Стоянов. Въззивната инстанция постанови двамата добричлии да изтърпят наказание „пробация”, включващо задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

 За Кирил Йорданов наказанието е наложено за срок от 6 месеца, защото има чисто съдебно минало и е подбудил едно лице да лъжесвидетелства. Наказанието за Николай Стоянов е за срок от 1 година и 6 месеца, защото е осъждан и е подбудил две лица към лъжесвидетелстване.

Подсъдимият Йорданов се снабдил с пълномощно от 33-годишната М. Г. да продаде от нейно име две дворни места и построената в едното тях едноетажна полумасивна къща в с. Добрево. Тя била получила в наследство и разполагала с нотариален акт само за едното дворно място, а другото било наследено от нейни родственици. През месец март 2006 г. Йорданов помолил свой познат да му съдейства, като му стане свидетел за закупуването на някаква земя.  Йорданов обяснил,  че негова позната иска за узакони този имот, но няма свидетели, че го владее. Лицето било заведено при нотариус в Добрич, където по предварителна уговорка с Йорданов, отговорило, че познава М. Г. Стоянов завел при нотариуса други двама свидетели, на които съобщил данните на жената и описанието на имота. Въз основа на тези свидетелски показания и на представени документи нотариусът издал на 33-годишната нотариален акт за собственост на съседния й имот. По-късно тя признала пред роднините си, че е продала и техния имот. В разпит пред съдия тези трима свидетели се отричат от дадените пред нотариуса показания, че познават М. Г. Двама от тях съобщават, че са получили от Стоянов по 20 лв. за „услугата”.

Районна прокуратура – Добрич, е повдигнала обвинение срещу Йорданов и Стоянов, че  са подбудили три лица да свидетелстват по обстоятелствена проверка за констатиране на правото на собственост на М. Г. и устно и съзнателно да потвърдят неистина, а именно, че я познават и тя е собственичка на имота. На 18.06.2008 г. Районен съд – Добрич, е установил, че подсъдимите са подбудили свидетелите да потвърдят неистина пред нотариуса. Първоинстанционният съд обаче е счел, че нотариусът не може да се приеме като орган на властта по смисъла на Наказателния кодекс. Затова е решил, че липсва правно основание да се търси наказателна отговорност от Йорданов и Стоянов по повдигнатото срещу тях обвинение. Първоинстанционната присъда е протестирана от държавното обвинение пред въззивната инстанция.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15 дневен срок от днес.

 

10.12.2008 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Двама добричлии осъдени за подбуждане за лъжесвидетелстване пред нотариус | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди