изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 03:45 EEST
БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР - ДОБРИЧ    
Ред и сигурностПрез изминалото   денонощие  на територията на Областна дирекция на МВР – гр. Добрич не  са регистрирани   престъпления.

След проведени оперативно – издирвателни меропиятия, организирани от служители на сектор”Кримнална полиция” при Първо РУ на МВР - Добрич и РУ на МВР – Каварна, са установени три лица - двама мъже на 41 и 46 години от с.Каблешково и с.Спасово, обл.Добрич и 24 – годишна жена, жителка на община Стражица, обл.Велико Търново, обявени за общодържавно издирване.

Трите установени лица са издирвани от служителите на полицията, съответно по искане на ОСл.С – гр.Добрич /41годишния мъж/, по искане на Районен съд – гр.Провадия /46 годишния мъж/  и във връзка с досъдебно производство /24 годишната жена/.

Установените лица са предадени на съответните институции.

 

          Пет пътно - транспортно произшествие  с един пострадал гражданин  са регистрирани през изминалото денонощие на територията на област Добрич. Пътните инциденти са станали в гр.Добрич/3/ и на територията на община гр.Каварна/1/ и община Шабла/1/.

 

            На 09 декември 2008 година, около 11.50 часа, в района на с.Дуранкулак, община Шабла е възникнало пътно – транспортно произшествие при което лек автомобил “Рено”, управляван от 37 – годишен водач от гр.Варна, с инициали Ц.В., е напуснал платното за движение и се ударил в  дърво. В резултат на пътния инцидент, водачът на моторното превозно средство е получил комоцио и охлузни наранявания в областта на главата. Настанен е за лечение в МБАЛ – Каварна. Няма опасност за живота му.

                                         

През изминалото   денонощие звената на “Пожарна безопасност и спасяване” при ОД на МВР - гр. Добрич,   са участвали в гасенето на два   пожара и една аварийно – спасителна дейност. При пожарите няма нанесени материални щети.

 

         

ПОЖАРНА ОПАСНАСТ И ПРОТИВОПОЖАРНИ МЕРКИ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

                       

Декември е месецът на трескава подготовка и трепетно очакване на Коледните и Новогодишни празници. Приповдигнатото Коледно настроение завладява всички и ни прави по-щастливи и усмихнати, но и по-малко предпазливи. Залисани в приготвянето на празнична атмосфера и весело настроение, не  обръщаме внимание на дребните неща, които в ежедневието се стремим да не пропуснем.

Създаването на уют е свързано със затопляне на жилищата, залите и помещенията, в които ще се празнува. Това налага използването на различни отоплителни уреди, които много често се оставят и без наблюдение, за да е топло в момента на тържеството. През този период електрическите инсталации често се претоварват от едновременното включване на  много  ел. консуматори. Всичко това неминуемо води до усложняване на пожарната обстановка и създаване на условия за възникване на пожар.

Празничната еуфория в навечерието на Коледните и Новогодишни празници предизвиква у много хора желание да  употребяват пиротехнически изделия с увеселителна цел - пиратки, бомбички, фойерверки и др.

Често по време на празненството децата остават сами в домовете или в съседната стая, където имат достъп до различни запалителни уреди и материали. Попаднали в ръцете на детето ракетите, бенгалския огън, конфетите не винаги се използват по най-правилния и безопасен начин.

Традиционните украси, различните светещи елементи, гирлянди и други ефекти на ел. ток, създаващи празнично настроение в домове, детски и учебни заведения, административни  и търговските обекти, се поставят върху мебели, витрини, а често и непосредствено върху лесно запалими предмети, което е в разрез с противопожарните норми.           

Ако все пак решите да използвате в Коледната и Новогодишна нощ

пиротехнически изделия с увеселителна цел, ние Ви съветваме:

•  закупете ги Вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попадат в ръцете на Вашите непълнолетни деца.

• Споделете това удоволствие с децата си , но не им разрешавайте сами да ги употребяват.

Как трябва да се употребяват пиротехнически изделия с увеселителна цел?

Пиротехническите изделия с увеселителна цел се използват след запознаване с инструкциите на производителя за безопасна употреба, които са задължителни за спазване.

Съгласно чл. 38 ал.2 правилника за прилагане на Закона за Контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравните и лечебни заведения, учебни заведения и заведения за социални услуги, молитвени домове храмове и манастири.

Правилата за безопасно съхранение, търговия и употреба на увеселителните пиротехнически изделия се съдържат и в Заповедите на Кметовете на общини, с които се забранява употребата на пиратки, бомбички и др. или саморъчно направени такива в нарушение на общоприетите норми на морал и поведение, по улици, площади, паркове и други обществени места.

            За да остане настроението Ви бодро и празнично през целия Коледно-Новогодишен период и за да запазите само приятни спомени от празниците Звено “Пожарна безопасност и спасяване” – гр. Добрич апелира към всички граждани:

1. Да не се използват прекалено много горими украси, фоерверки и други пиротехнически ефекти по време на празненството.

2. Да не се остават елхите и други горими материали в близост до отоплителни и нагревателни уреди.

3. При ползването на ел. уреди да се има предвид опасността от претоварване на ел. инсталациите.

4.  Свещичките, бенгалския огън и др. фоерверки да се ползват така, че искрите и пламъците от тях да не попадат върху леснозапалими материали и украси.

5. По никакъв предлог да не се допуска деца сами да си играят със свещичките, бенгалския огън и др. фоерверки.

6. По време на празненствата в детски градини, училища и др. обществени места изходите и пътищата за евакуация да са отворени и свободни.

Когато сте в помещения с много хора (театри, кина, спортни зали, стадиони, търговски центрове и т.н.) и бъде подаден сигнал за пожар направете следното:

- най-важно е да не изпадате в паника и да запазите спокойствие. Вашата паника може да бъде предадена и на хората около Вас;

- следвайте евакуационните знаци и напуснете помещенията без да измествате и блъскате останалите хора;

- за излизане от помещенията използвайте евакуационните пътища и изходи. Не скачайте от височини.

-          не се връщайте обратно в сградата ако сте забравили нещо;

-          За евакуация използвайте евакуационните стълбища или аварийните такива. В никакъв случай не използвайте асансьорите;

-          Ако сте в асансьор по време на пожара спрете на най-близкия етаж и го напуснете

-          Ако при Вашата евакуация евакуационни пътища са задимени, започнете да се движите възможно най-ниско, защото там температурата е по-ниска и видимостта е по-добра.

 

 

ЗВЕНО “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И СПАСЯВАНЕ” при ОДМВР – гр.ДОБРИЧ ПОЖЕЛАВА НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ОТ РЕГИОНА

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И УСПЕШНА 2009 ГОДИНА.

 

 

 

 

 

10 декември 2008г.                                                          ОД на МВР - Добрич

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР - ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди