изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:24 EEST
Александър Радославов: Парламентарни партии може да не участват на местни избори, според промени в закон    
Интервюта Народният представител от „Коалиция за България” Александър Радославов, председател на „Движение за социален хуманизъм”, пред Агенция “Фокус” .


Фокус: Г-н Радославов, вие сте против предлаганите за второ четене промени в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за политическите партии, отнасящи се до параграф 23,ал.40 от Закона за местните избори. Според предлагания текст партиите, които не са достигнали 1% на парламентарните избори няма да могат да участват в следващите местни избори. Защо заставате срещу тази идея?
Александър Радославов: Нормално ли е това? Как може от едни избори да възникват възбрани за други избори? Още повече, че ако например 7 партии направят коалиция и участват на парламентарни избори, което е съвсем допустимо за партии от среден калибър, изкарват 5% и влизат в парламента. Според това, което се предлага в закона те трябва да имат най-малко 7% обаче, за да могат да се регистрират за следващите местни избори. Аз такова чудо не знам дали го има въобще някъде. Това са нелогични неща. Това е първото. Второ, по принцип всички тези ограничения, които са по Закона за политическите партии, включително 50 души за инициативен комитет, 500 за учредителен конгрес, 5000 да се депозират при нов транш на парламентарните партии за държавната субсидия – тези предложения, които отпаднаха, са несъвместими с правата на гражданите ограничения според рецензията на този закон от Венецианската комисия на Европейския съюз. Това, за което аз реагирам, надминава всички логични разсъждения. Съгласно чл. 11 от Конституцията България се основава върху принципа на политическия плурализъм, т.е. не трябва да се ограничават партиите и възможността на гражданите да се сдружават. В ал.3 на същия член пише, че партиите съдействат за формиране и изграждане на политическата воля на гражданите. Ами, най-добре да няма партии и няма да има проблеми. Аз разбирам, че се стремят законодателите, и аз включително като такъв, да се намали огромният брой партии, но не може това да стена по този начин, с такива текстове в закона, защото това нарушава конституционните права на българските граждани.
Фокус: Как според вас може да се ограничи огромният брой партии и партиите фантоми?
Александър Радославов: В Европейския съюз има отделна институция, която се нарича Съвет на регионите, където се стимулира активността в две посоки. Има партии, които са национално представени и които участват по принцип в парламентарни и президентски и много партии, които нямат такива амбиции, но имат достатъчно изявени на регионално ниво личности и защитават конкретни неща като участват на местни избори. Не е задължително една партия да участва на национални и на местни избори. Може да си участва само на местни избори. Не би трябвало от избори за парламент да текат някакви санкции едва ли не за местните избори. Другото което е – по закона за избор на народни представители, който още не е влязъл, но който ние обсъждахме, се предлага да се въведе да кажем 30 000 лв. депозит на партия, която участва самостоятелно и 40 000 за коалиция и ако не се мине 1%, тези пари отиват в дарителски фонд. Все пак има друга възможност като преграда. Въпреки, че по същество това също е спорно дали трябва да го има, но искам да кажа, че има други механизми, да се възпрат някои по-малки партии да участват в изборите за парламент.
Фокус: Според вас е по-добре да се приеме тази мярка, отколкото да се приеме, ако не се достигне 1% на парламентарни избори да се спира участието в местните избори, така ли?
Александър Радославов: Да. Въпреки, че и това в спорно. Това би могло при всички положения да възпре по-малките партии да участват в парламентарните избори.
Фокус: Г-н Радославов, правилно ли ви разбрах, че с въвеждането на изискването да се спечели 1% на парламентарни, за да се добие право за участие на местни избори може да се стигне до там, че партия, която е влязла в парламента чрез коалиция да не може заради нисък процент да участва на местни избори?
Александър Радославов: Аз реагирам срещу това, че преходните и заключителни разпоредби на параграф 23 от Закона за политическите партии касае чл. 40 от Закона за местните избори – от единия закон се препраща в другия. Там е казано така – ако една партия не получи 1% или ако е в коалиция и няма по 1% за всяка от партиите в коалицията, не може да участва на местни избори. Аз затова ви давам следния пример – ако в коалицията са 7 партии, трябва да имат 7%, за да имат право да се явят на следващите местните избори. Те обаче могат да направят 5%, да скочат 4%-та бариера и да станат парламентарни партии. Същевременно парадоксът е, че няма да могат да участват на местните избори. Не е нужно човек да има висше образование по математика, за да я направи тази сметка.
Фокус: Кои депутати застават зад вашата теза?
Александър Радославов: Има подобни настроения във всички парламентарни групи и сред независимите депутати. Не знам като група как биха реагирали, но съм говорил с колеги от всички парламентарни групи, които смятат, че това е нецелесъобразно. Предполагам, че Законът за политическите партии отпадна от дневния ред заради предложенията на Венецианската комисия, която препоръчва някои корекции в предлаганите изменения. Аз смятам, че те са абсолютно прави, защото аз сам без да съм запознат с позицията на комисията по пътя на логиката стигнах до това становище. Каквото мога ще направя да се въведат промени преди закона да влезе в парламентарна зала.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Александър Радославов: Парламентарни партии може да не участват на местни избори, според промени в закон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди