изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:14 EET
Предотвратиха атентат на Срещата на върха в ЕС    
Европейски съюз
Белгийската полиция арестува 14 души по подозрения, че са подготвяли атентат на белгийска територия. Всички арестувани са заподозрени, че са част от терористичната мрежа Ал Кайда. Според говорител на прокуратурата в Брюксел един от задържаните е трябвало да извърши самоубийствен атентат.


Полицията е била принудена да действа бързо и арестите бяха извършени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде БНТ.
Според белгийската прокуратура един от арестуваните вече се бил сбогувал с близките си, тъй като трябвало да изпълни мисия, от която нямало да се завърне. Никой засега не може със сигурност да каже къде е трябвало да бъде извършен готвеният атентат. Според прокуратурата в Брюксел е възможно атентатът да е бил насочен срещу цели в Пакистан или Афганистан.
Не е изключено обаче цел на терористите да е била и срещата на върха на евросъюза тук в Брюксел. И по-точно - участващите в нея държавни и правителствени лидери на 27-те страни-членки на ЕС.
Затова белгийската полиция е действала изключително бързо. В операцията, проведена в Брюксел и Лиеж, са участвали 242-ма полицаи. Местната прокуратура описва операцията като най-мащабната подобна акция в Белгия, насочена срещу „белгийски групи екстремисти, обучени в Афганистан и Пакистан, намиращи се в близки връзки с ръководни фигури от Ал Кайда. Арестуваните днес са били наблюдавани още от 2007-ма година.
В Брюксел държавните и правителствени ръководители от ЕС се събраха на последното си заседание под френско председателство. В дневния им ред са сложни въпроси като мерки за справяне с финансовата криза и последиците й, съдбата на лисабонския договор и не на последно място борба с промените в климата.
В тази връзка страните от Източна и Централна Европа, сред които и България, настояват за по-леки условия при намаляване на емисиите вредни газове. Първите часове от заседанието се разбра, че тези искания може и да бъдат уважени. Според проектозаключенията индустриите на страни като България и Полша, зависими от въглища, ще могат да ползват за период от 7 години от 2013-та 70% безплатни квоти за емисии въглероден диоксид.
Целта на Брюксел за намаляване на емисиите вредни газове с 20% до 2020 година в сравнение с 1990-та година остава неприкосновена. Най-големият проблем обаче е с колко всяка отделна държава да допринесе за общата цел. България, Полша и още няколко държави от Централна и Източна Европа искат по-добри условия, защото намаляване на емисиите газове, означава удар за техните индустрии.
„В България тези емисии са намалели с 50%, един от високите дялове. И с останалите 8 страни ние продължаваме да настояваме да се отчете този принос към намаляването на емисиите в периода", коментира премиерът Станишев, цитиран от БНТ.
Другият проблем е икономическата криза. Брюксел предлага намаляване на ДДС за някои екологични стоки и услуги, страни като Германия и България не искат данъчни облекчения, а мерки, отчитащи специфичните проблеми на всяка държава.
„Те са залегнали частично в бюджета за 2009 година, има допълнителни мерки за стимулиране на кредитирането и редица други неща, свързани със социалната защита на гражданите, недопускане на висока безработица и мога да кажа, че като цяло България влиза в много добра кондиция в тази икономическа криза, която е следствие от финансовата", изтъкна Станишев.
По-рано днес стана ясно, че Ирландия е склонна на нов референдум и нов шанс за бъдещето на Лисабонския договор. Така Европейският съвет се очертава продължителен и труден. Или както заплаши член на полската делегация - резервирали сме си билети чак за неделя сутрин.  dir.bg
 


Сходни връзки

Предотвратиха атентат на Срещата на върха в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди