изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:00 EEST
ЗАЛАГАМЕ НА КОРЕКТНОСТ И ПОЧТЕНОСТ    
Общество Управителят на "Федерална служба за безопасност - Добрич" ООД Георги Панов - пред НДТ

- Г-н Панов, днес се навършват 10 години от създаването на фирма "Федерална служба за безопасност", която ръководите. Каква е равносметката за изминалите години?


- 12 декември 1998 година е датата, на която ние разбрахме, че сме регистрирани като търговско дружество и започнахме реалната дейност. Първоначално фирмата започна да охранява обекти с физическа охрана, най-вече - обекти на "Добруджа Холдинг", които бяха спечелени тогава по линия на масовата приватизация. Постепенно се разви дейността в охраната на други обекти. Започна охраната на училища, ние бяхме първата фирма в града, която масово се наложи в тази дейност. Това стана през 2000 година. Тогава във фирмата работеше бившият директор на Детска педагогическа стая Димитър Добрев, с чиято помощ започна сериозната работа, на професионално ниво, по охраната на училищата. Постепенно сметнахме, че физическата охрана сама по себе си не е достатъчно качествена, ако няма технически средства за нейната поддръжка. Започнахме изграждането на сигнално-охранителни системи с реагиране с мобилни екипи. Така през 2002 година фирмата получи необходимия лиценз за сигнално-охранителна дейност. Придобихме собствени чистоти, имаме лицензия за изграждането на далекосъобщителна мрежа на територията на областта. Така започнахме реалната дейност, като в момента имаме над 800 обекта, охранявани от нашата фирма по СОТ.


- А колко обекта общо охранявате?


- С физическа охрана охраняваме около 60-70 обекта. Няколкостотин са служителите, които работят във фирмата в момента. Преди четири години сметнахме, че е необходимо да се използват всички технически новости и нововъведения в охранителната дейност, така че масово започнаха да навлизат и видеонаблюдението, и монтажът на системи за пожароизвестяване, което също е една сериозна част от нашата дейност. Видеосистеми са монтирани в много обекти, училища, детски градини, фирми и предприятия в Добрич, в "Двореца" в Балчик. Това са модерните неща, които се правят в целия свят. Радостното за нас е, че ние охраняваме обекти както на бизнесмени от Добрич, така и на хора, които са дошли и са изградили предприятия в областта, но са от Пловдив, Варна. Охраняваме и имоти на хора, които са от Русия, Беларус, Англия, Ливан, Германия, Турция. Това са доста сериозни обекти. Охраняваме не само обекти в Добрич, но и в цялата област - както вече споменах "Двореца" в Балчик, "Клас олио", много строителни обекти и площадки. Новината при нас току преди празника ни е, че спечелихме обществената поръчка за охрана на НОИ. Охраняваме и лични жилища на граждани в Добрич. Аз мога да твърдя, че цените, които предлагаме, са най-атрактивните на територията на града. Охраната на едно жилище е в рамките на 25 до 40 лева, в зависимост от собствеността на техниката, големината на жилището, стойността, за която носим отговорност. Всъщност, това е около едно левче на ден. Задължителна практика в нашата фирма е всички обекти, независимо дали са с физическа охрана, или със СОТ, са застраховани. Работим със застрахователната компания HDI и досега не сме имали проблеми. В интерес на истината, не сме имали и кой знае какви големи кражби, повечето са опити за вандализъм - чупене на врати, прозорци.


- Увеличава ли се броят на хората, които ви търсят за охрана на жилища?


- Да, определено се увеличава. Особено от лятото на тази година рязко се увеличи броят на хората, които желаят със СОТ да бъдат охранявани жилищата им. Има и доста хора от близките села, което пък нас ни задължи да увеличим автопарка си. Ние разполагаме всяка нощ с четири автомобила на територията на Добрич, които реагират. Мисля, че няма друга такава фирма, която да разполага с толкова много автомобили в града. Това са осем въоръжени млади мъже, които, разположени подходящо от дежурните диспечери, обхващат добре Добрич. Опитваме се и в тази дейност да въвеждаме доста нови неща. След нова година ще бъде задействана и JPS-система, т. е. ще се знае във всеки момент къде са автомобилите. Всички обекти ще бъдат обхванати по-добре чрез тази система, така че диспечерът ще получава за две-три секунди информация за мястото на проблемния обект, за най-близкия автомобил, за най-близкия път, по който може да достигне. Това е още едно презастраховане относно начина на нашето реагиране.


- По колко пъти на денонощие излизат вашите автомобили?


- При тези обекти, които имаме, се налага да излизат по 20-30 пъти на денонощие. Много често това са грешни сигнали, неправилна работа на системата на самите граждани, забравени домашни любимци в апартаментите, забравени отворени  прозорци, включени климатици - прекалено високата температура понякога задейства датчиците. Реалните случаи са много малко - по един-два на месец, но ние никога не можем да знаем предварително.


- Работите ли в добро сътрудничество с останалите институции?


- Това, което искам да отбележа, е че ние работим изключително добре с МВР - както с кварталните инспектори по линия на физическа охрана, така и по линия на МВР - СОТ. Конкуренцията си е конкуренция, но общата ни цел е да се борим с престъпността. Сигурността е над всичко. И ние разбираме, че ако има някакъв проблем, ако стане някакъв фал, кражба, няма смисъл да се делим на държавни и на частни служители. Много голяма част от нашите служители са бивши служители на МВР и на армията. Хубавото е, че има млади момчета, които са били в нашите структури, след това са кандидатствали и са станали полицаи или военни. Така че вече се получава и обратният ефект. В България има Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана, в чийто Контролен съвет съм аз. На срещите, които правим с ръководството на МВР в София, се споделят доста големи проблеми, които в някои градове възникват между охранителните фирми и МВР. В Добрич няма такъв проблем. Взаимоотношенията ни са на много добро ниво и това се отразява и на самата работа. Няколко пъти са правени съвместни проверки от представители на "Охранителна полиция" и мои заместници от фирмата, което показва всъщност, че те разчитат на нас, както и ние на тях. Мога да заявя, че когато се е налагало да искаме съдействие, никога не ни е отказвано, винаги ни е съдействано по-най-бързия начин.


- На какви качества на вашите служители държите?


- Основното е много добра физическа подготовка, особено за момчетата, които са в СОТ, и интелигентност, защото те работят с граждани. Трябва да бъдат добри шофьори. И в същото време трябва да има една добра дисциплина и самодисциплина, защото те не са наблюдавани постоянно от своите ръководители, а остават сами с автомобила и носят отговорности.


- Провеждате ли обучение на кадрите?


- Да, всички охранители, които са в нашата фирма, преминават задължително обучение по Закона за частната охранителна дейност. Тук искам да подчертая много добрите ни взаимоотношения с Бюрото по труда. Те организират обучение на нашите служители ежегодно, и то по няколко пъти. Това е изключително важно за нас, защото те набират фирмите, които ни обучават, създават необходимата организация.


- Каква е формулата на успеха - вие сте в частния бизнес от 10 години и не само сте оцелели, но и разширявате дейността си?


- Основното е коректност и почтеност. Когато ние започвахме,  под охрана се разбираха друг вид дейности, с които ние не сме се занимавали и нямаме намерение. За доброто на цялото ни общество този вид дейност отмира. Хората, които се нуждаят от нерегламентирани охранителни дейности, знаят къде да я търсят. Но знаят, че не и при нас. Говоря за коректност и почтеност както към работодателите, така и към самите служители. Това са нашите служители, с които работим. Ние сме длъжни да ги осигурим с униформи, с помощни средства, да получат възнагражденията си своевременно. От това зависи и качеството на техния труд и може би за това се наложихме на пазара. Те са една реклама за нашата фирма.


- Как ще отбележите годишнината?


- Годишнината ще отбележим в ресторанта на хотел "България" - с тържествена вечер, на която сме поканили хората, с които работим. Това са работодателите, големите фирми, които охраняваме. Поканили сме и тези охранители, които са от самото начало с нас, това са около 15 души.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ЗАЛАГАМЕ НА КОРЕКТНОСТ И ПОЧТЕНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди