изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:30 EET
Догодина цените на "Газпром" за България падат с 30-40%    
Икономика В рамките на следващата година "Газпром" ще намали средно цената на природния газ за България с около 30-40%. Това сочат прогнозните разчети на руския монополист, обявени от говорителя на компанията Сергей Куприянов пред избрани журналисти.

Той и Иля Кочеврин, изпълнителен директор на "Газекспорт", която е страна по дългосрочния договор с “Булгаргаз“, а на неофициално еднодневно посещение в София и се срещнаха само с председателя на парламентарната бюджетна комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който преди две години инициира промяната на клаузите по газовия контракт за “плавно“ повишаване на тарифите за пазарните им стойности и удължаване на срока му до 2030 г.

Само за последната година обаче цената на газа у нас скочи с над 68 процента, а за януари 2009 г. “Булгаргаз“ иска тарифата да се повиши с над 21 на сто, заради поскъпналия валутен курс и орязаната им цена за октомври, която ако била такава, каквато те са я поискали, сега поскъпването щяло да бъде 10 процента. Все още във формулата за използването на цените на петрола за девет месеца назад не е отразен напълно сривът на барела от 147долара на около 40 долара.

"Както знаете, цената на газа е свързана с цената на петролните продукти. Стойността им падаше и естествено, че това ще се отрази на цените на едро на "Газпром" за България през следващата година.", каза Куприянов, цитиран от БНР.

Все пак според него "е невъзможно да се каже как ще се променят цените през цялата година“, тъй като ситуацията продължавала да се развива и не е ясно как ще се променя цената на петрола.

Шефът на “Газекспорт“ Иля Кочеврин заяви, че не е възможна промяна в дългосрочните договори, формулата е ясно определена и не се променя под политическо влияние. Това, че Кремъл използва "Газпром" за политически цели бе измислено преди 3 години в Украйна по време на оранжевата революция и в Европа повярваха на това, допълни Куприянов. "Няма нито грам политика, ако плащаш, получаваш газ", каза Кочеврин. По думите му "Булгаргаз" стриктно изпълнява договорите си и плаща навреме.

Куприянов съобщи, че за тази година има слабо намаление на обема на доставеното количество газ за България, а транзитирането на газ през страната се използва максимално.

Заради кризата обаче се очаква спад в транзита и доставките за Европа, казаха представителите на руския концерн, без да се ангажират с конкретни прогнози.

Има количества в контрактите, под които отделните страни не могат да падат, съществува и клауза "take or pay", отбеляза Кочеврин. Това означава, че дори да не използва всички заявени количества, компанията, с която е сключен договорът, трябва да ги плати.

И в контракта с българската газова компания клаузата съществува, добави той, опровергавайки по този начин бившия министър Румен Овчаров, който сочеше отпадането на тази клауза като голям успех на предоговорения контракт.

"Газпром" продължава работата по изграждането на проектите Северен и Южен поток. Според Куприянов тези два проекта ще направят доставките към Европа много по-сигурни. Той обяви, че проектът “Южен поток“ не е застрашен от финансовата криза, тъй като е все още на прединвестиционен стадий и има време да се извършат проучвания.

До средата на следващата година е възможно да бъде сключено споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром" за създаване на съвместна компания, която ще бъде собственик на частта от газопровода на българска територия.

Мрежата за транзитен пренос на газ в Украйна не може да бъде разширена, а и "Газпром" има проблеми с договорните си отношения в Украйна, стана ясно още на днешната пресконференция. Куприянов посочи, че от октомври Украйна не е заплащала за доставките си за газ.

mediapool.bg

 


Сходни връзки

Догодина цените на "Газпром" за България падат с 30-40% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди