изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:51 EET
Светът през 2008 - годината на крайностите    
Коментари
2008 г. със сигурност може да се нарече "година на крайностите", отбелязва ДПА. Това бе година на огромни травми, която започна в сянката на убийството на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто, извършено дни преди края на предходната година и приключва с глобалната финансова криза, донесла отчаяние на милиони хора по целия свят. Най-лошото обаче тепърва предстои.


Последните месеци на годината бяха помрачени от атаки, които причиниха стотици жертви в кипящата финансова столица на Индия, Мумбай; от хаос в Тайланд, пирати в Аденския залив и продължаващо насилие в най-горещите конфликтни региони на света - Ирак и Афганистан.
Близкият изток е все още далеч от мирно разрешаване на конфликта между израелци и палестинци, или по-скоро между палестинци и палестинци.
Между Русия и Грузия избухна война, точно когато светът наблюдаваше бляскавото откриване на майсторски организираните Олимпийски игри в Китай. В Италия Силвио Берлускони отново стана премиер.
В Зимбабве надеждите за по-добро управление се изпаряват дори по-бързо от скоростта, с която режимът на президента Мугабе успява да печата нови и нови доларови банкноти, за да спре инфлацията.
Рисковете от глобалното затопляне са по-големи от всякога, а безпокойството за климата в света се стопи в тревогите за световната икономика.
Броят на жертвите в петгодишната война в Демократична република Конго премина границата от 5 милиона, но до голяма степен международната общност продължава да не обръща внимание на това.
Въпреки всички тези лоши новини от 2008 г., има и основания за надежда, както и някои наистина добри новини. Тревогата от срива на световните пазари събра с безпрецедентна скорост лидери от целия свят на една маса, за да търсят изход от кризата.
Европейският съюз, обикновено пример за супербавна дипломация, успя да посредничи за прекратяване на огъня в Грузия и за възобновяването на - макар и все още трудните - преговори между Русия и западните й съседи.
След години на не особено усърдно преследване, бившият сръбски лидер Радован Караджич най-после беше изправен пред съд за военни престъпления.
Сериозен напредък беше постигнат при изследването на болести като ХИВ/СПИН, които причиняват смъртта на милиони, особено в Африка.
Дори най-яростните критици признават, че положението със сигурността в Ирак действително се подобри и сега постепенно се върви към намаляване на американските сили.
В навечерието на Коледа годината приключва с появата на един политически месия, както твърдят мнозина: Барак Обама бе избран за първия чернокож президент на Съединените щати. Светът, зажаднял за промяна след поразиите на осемгодишното президентство на Джордж Буш, посрещна новината с празненства не само в САЩ, но и в Африка, в европейските столици и в арабския свят.
Тъй като новоизбраният президент наследява една глобална финансова криза, две войни и цяла поредица разрушени международни отношения, изглежда, че той само може да се провали, нагърбвайки се с такива гигантски задачи.
Или точно обратното: колкото и тежък да е президентският товар на Обама, проблеми като глобалната финансова криза пренасочват вниманието от водещите световни "играчи" към необходимостта от прагматично говорене, изслушване и многостранно решаване на конфликтите.
Може би така никой няма да стане "звезда", но това със сигурност крие надежди. Дир.бг
 


Сходни връзки

Светът през 2008 - годината на крайностите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди