изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:54 EEST
Бойко Борисов за политически интереси зад протеста на полицаите    
Интервюта Бойко Борисов, кмет на София и лидер на ГЕРБ

Водещ: Има ли политически интереси зад протеста на полицаите и защо премиерът Сергей Станишев обвини лидера на ГЕРБ, че политизира полицейското недоволство? Готови ли са в ГЕРБ за предсрочни избори? С какви новини се върна от срещата на върха в Брюксел столичният кмет? Отговорите от Бойко Борисов, гост в студиото на „Re:Start”. Здравейте.
Бойко Борисов: Добър ден на вашите зрители.
Водещ: Преди малко разговаряхме с тримата ни гости пък и вчера премиерът Сергей Станишев директно ви обвини, че политизирате протеста на полицаите. Защо така политизирате протеста, господин Борисов?
Бойко Борисов: Много по-важно за гражданите на София, ако щете и за България е темата, която преди това я пуснахте по монитора да мине. Това е вторият метродиаметър на столичното метро. Това интересува хората. Иначе Станишев като се е събудил, какво му е дошло на акъла да каже пак за мен и да оправдае своите проблеми или несправянето с работата. Мисля,че омръзна на хората да го повтаряме. За децата е ясно, че полицаите са се събрали за социални искания, които от години ги има, ще продължават да ги имат. Когато чуват колегите си в ДАНС, в следствието и в прокуратурата вземат три пъти по-големи заплати от тях. Когато чуват, че има милиард и половина бюджетен излишък, излишък, значи излишни пари, те естествено поставят своите искания. Това, че всички ние знаехме, че ще има този протест с един вид с пушене пред дирекциите, може би само министърът не го е знаел. Всички останали го знаеха. Така че да се оправдава Станишев с мен, вече ми омръзна. То не му бяха виновни европейските медии, то европейските комисари, то Европейския съюз, световната империалистическа система, НАТО, Варшавският договор. Той все има някаква причина извън себе си. Така че ви моля да не губим ценното си време и да обясняваме нещо свързано със Станишев. Един мост го правиха три години на Ябланица вчера, където ... Три години. И целият трафик през лятото се побъркаха там хората да обикалят, но оставяме ги настрана. Вторият метродиаметър е нещото, с което и София, България може да се гордее, защото това е всъщност първият голям европейски проект. С европейско финансиране и ко-финансиране в голямата част от общината, с малка част участва и държавата там. Може България да се гордее и с второ много важно събитие, свързано с този метродиаметър. Знаете, че там аз анулирах конкурса, втори конкурс и с 84 милиона по-евтина цена постигнахме за този метродиаметър. И понеже кредитният рейтинг на общината е много висок за разлика от държавата. Държавните рейтинги знаете и „Фич” и „Муудис” – всичките се сринаха, а общината взе и 105 милиона евро без гаранционен заем от Европейската инвестиционна банка – това е банката на Европейския съюз. И освен този метродиаметър, който сега видяхте от надлеза „Надежда” и излиза на „Черни връх” ние имаме готово финансиране и започваме строителството от „Обеля” до този надлез „Надежда”. Паралелно с това краят на януари някъде вече конкурсите минаха, подготвяме се. Ще пуснем „Младост” – „Цариградско шосе”. 2014 тези всичките отсечки ще бъдат готови. Три километра и половина на година строим метро, което подземно, което е вече много добра скорост в Европа. И на най-ниските цени в Европа, забележете.
Водещ: Спомням си, че критикувахте премиера, че говори за повишаване на стандарта на живот през 2014. Така сега и вие ни казвате за метрото. Това е в бъдещето.
Бойко Борисов: Е, не е в бъдещето, аз в края на април, момент, искам да си изясни следното. Най-трудоемкото, най-сложното, изискващото най-голям капацитет, това е изготвянето на проектите, представянето им в Брюксел, отпускането на пари от Европейската комисия. Всичко това е направено, от днес стартира строежът. До 2014 година ние трябва да направим близо 7 километра под земята, под булевард „Витоша” и да излезе горе на „Черни връх” метро. То ще стане, защото има гарантирано финансиране в европейска криза. А краят на март – април метрото ще слезе до Университета. Септември ще имаме вече „Младост” 2009 година говоря, до „Обеля”. Това да правиш огромно строителство с тези десетки метростанции по открит способ в един двумилионен град работещ, това е много усилия и много време.
Водещ: Иска ми се пак да ви върна към МВР, проблемите, които са се наслагвали, както вие самият казахте, в течение на години. Преди малко Бойко Славчев го питахме по този въпрос – добре, ако ГЕРБ дойде на власт, какви промени ще направи. Сега част от полицаите искат решение на проблемите още сега.
Бойко Борисов: Ами трябва да ги решат. И аз ще ви кажа как. Ексминистър Йорданов преди малко, като влизах, го чух да говори как министър Петканов анулира конкурса с Опелите „Астри”. И той знае колко против бях тогава това да се прави. Но там имаше тогава един заместник Туньо Железчев се казваше, който отговаряше за тила, сега е на много висша държавна служба го скриха с мандат 7 години ли, 9 години ли някъде, анулира конкурса, за да го направят те отново. И после започнахме да купуваме същите Опел „Астри”. Но такова беше времето и никой не му потърси отговорност. Аз не мога като главен секретар да потърся отговорност на министъра, знаете ни отношенията какви бяха. Неслучайно тогава смениха и шефа на тила Данчо Ковачев, който осъди министър Петканов след това. След това ... в момента ..., ами не забравяйте, че БСП от три години Румен Петков прави реформа. Някак си между капките мина изказването на ..., то не е изказване. Премиерът Станишев разпореди, ако си спомняте точно преди да свали Румен Петков, за една седмица или десет дни беше да му подготви реформата в МВР. Спомняте ли си, или ги забравяте тия неща? След това той го смени и се спря с реформата. Сега министър Миков пак ни обяснява, че ще прави реформа. То им свърши мандатът, няма кога да я правят. И вярно, в рамките на шегата съм се шегувал много пъти, но откакто кара трамвай премиерът Станишев, ватманите в София и градски транспорт ни наложиха и аз вдигнах с 25 процента заплатите там. То има милиард и триста, четиристотин милиона се хвали бюджетен и излишък. Да седнат, да оставят бюджета на държавата на масата, да показват полицаите и да кажат имаме възможност пет процента или петнайсет, или двайсет, или двайсет и пет.
Водещ: Те казват, че всички останали ще скочат и ще искат същите пари.
Бойко Борисов: Момент, като скочиха учителите, какво се случи? Премиерът уж им вдигна заплатите за пред медиите, а всъщност точно с толкова, колкото вдигна заплатите, оряза държавната помощ за Столична община. Всъщност заплатите ги вдигнахме пак Столична община на софийските учители. Ами ще скочат, разбира се, защото когато всяка година обявяваш бюджетен излишък, който харчиш за един месец и той ей така изчезва в страната. От миналата година от бюджетния излишък да си спомняте някъде или да знаете, че е направена магистрала, направено нещо, с което да се видят тези пари? Къде изтекоха от миналата година бюджетния излишък? Ето, вие сте журналисти, знаете ли едно място, защото аз не знам, да ми кажете – не сте прав, господин Борисов, те дадоха пари за еди какво си. Знаете ли? Да, не?
Водещ: Очевидно не.
Бойко Борисов: Очевидно не. И за тази година бюджетният излишък за един месец се офуква. Полицаите са хора, рискуват след това освен всичко останало поставят и някаква законодателни промени, които са много важни за тях. Не може полицаят, когато задържа или рискува живота си, да носи по-голяма отговорност и толкова по-тежка наказателна отговорност и да ги съдят Военният съд, а в същото време престъпниците да имат многократно по-големи права от тях. Те си поставят задачите и поставят си проблемите. Къде има политизиране?
Водещ: Но ето всички говорят политиците, говорят за това, че трябва да се направи тепърва оглед на цялата система – отгоре до долу, за да се оптимизира тя там, където има ...
Бойко Борисов: Значи вижте, досега всичко, каквото сме казали ние, премиерът много бързо го копира. Започна от плоския данък. Те го приложиха, без да знаят как. Като се стигне до мониторинга, който нали помощ отвън да вземеш експерти, които да помагат. Това го направи и Станишев, прави го и Плугчиева в момента. Така че аз не смятам за нужно повече да давам идеи и да ги обучавам. Ние имаме цялостна програма на реформа и на съдебната и на специално на системата на МВР, а и завчера се завърнаха от Германия, даже той Бойко Славчев не знам дали е споделил с вас, ние искаме да се назначи един мониторинг от Европа на тази система. Ако го е казал – чудесно, да не се повтарям, с която външен одитор в общи линии, защото вие виждате. От двайсет години едни и същи се появяват по студията и ни обясняват как ще стане след 1 година, след 2, след 5, в светлото бъдеще, мечтите в сърцето, надеждата, обаче животът си минава. Затова ние сме се уговорили с Европейската комисия и ще наложим такъв мониторинг, който да дойде и обективно да ни каже за какво става въпрос.
Водещ: Добре, господин Борисов, миналата седмица бяхте на срещата на християндемократите, сега пък тази на срещата на върха в Брюксел. С какви така послания идвате от тези срещи? Да излезе навсякъде, срам ме е от правителството.
Бойко Борисов: Ами вижте, за вашите зрители само ще обясня. Преди срещата на Съвета на Европа, където отиват европейските премиери, се провеждат срещите на трите големи европейски партии - Европейска народна партия, либерали и социалисти. Просто за да им обясня, защото хората ... Станишев ползва огромен медиен комфорт в момента и не се обясняват тези неща. На среща на Европейската народна партия присъстват всички най-големи ръководители в Европа. Като се започне от Пьотеринг, Мартенс, Барозу, защото те са от десницата, канцлерът Меркел, Саркози, Берлускони, Караманлис, Сарквашвили, Тимушенко, премиерите на Холандия, на Литва, на цялата палитра. Най-големият ръководители – президентът на Хърватия ... Там се вземат решенията, на тази среща. На Европейската народна партия, която е най-голямата – изброих хората, които са в нея. И на следващия ден те отиват на Съвета на Европа и казват какво е решила партията. Затова моето участие на тези срещи на върха е много важно, защото там в кухнята ние можем да научаваме какво ще става в света в следващите години, ако щете. И тук, ако имахме диалог добър с лидера на БСП, който за такива именно мащабни, дългосрочни задачи и позиции на България, а е много важно, ние щяхме да знаем какво да искаме и за вредните емисии, които излизат в атмосферата, щях да му кажа твърдото решение на Германия, която единствена е съкратила с 20 процента вредните емисии, но съкращавайки работни места и заводи, влиза в криза. И госпожа Меркел попита защо ние да местим комините от Германия, а те да димят в Тайланд, примерно или в Китай, или Русия, или в Индия, няма значение къде, като отиват на едно и също място. Или трябва да има ясни гаранции от големите – Китай, Индия, Русия, Съединените щати – всички ще изпълним от Киото взетите решения. Или това не може да бъде така. По много други теми ...
Водещ: И ако си говорехте с премиера и имахте добри отношения, какво щяхте да му кажете точно от тази кухня?
Бойко Борисов: Щяхме да имаме единна позиция, защото там аз съм равноправен с всички, които участват. И всеки път питам за еврофондовете, всеки път питам не може ли предварително, авансово по тези инфраструктурни проблеми да ни се дадат пари. Обяснявам им, че ние имаме по 1000 души загинали, по 10 хиляди инвалиди правим, защото нямаме сто километра още от магистралата от тука до морето. И когато София тръгне да се изнася в тази посока, се избива народът. Много е важно да има политическа култура или как да го наречем, да има разговори между най-големите противници вътре в страната да имаме единна национална политика. За съжаление ние нямаме политическа класа.
Водещ: Ама нали се сещате, че от Брюксел изобщо европейските ни партньори не се трогват от това, че ние се пребиваме по пътищата, при условие, че ако извадят от европейския джоб тези средства, те не се знае къде ще отидат?
Бойко Борисов: Значи вижте, много грозно впечатление е направило това, че по темите, по които те разпоредиха спиране на финансирането, правителството извади пари от вътрешния бюджет, за да ги финансира. Много грозно и много недоверие това е събрало в тях, много.
Водещ: Т.е. да очакваме още спрени пари, така ли? Такава прогноза направи ...
Бойко Борисов: Парите трябват на всички държави в Европа. И ние трябва затова вместо да се заяждаме и да си и да си хванем министър Миков за ушите и да го пита какво прави 7 месеца в министерството, Станишев пак търси вината някъде извън нас. Не искам да му казвам, ако пожелаем да оглавим подобни протести, колко тежко ще му бъде. Аз нито веднъж не съм си го позволил. И от протеста на шофьорите, и на учителите, и на лекарите. Завчера Жельо Бойчев – председател на групата на БСП дойде в моя кабинет и каза – има екстремисти, готвят се евентуално, може търсят подкрепа от опозиционни партии, протеста на студентите. Нали чисто психологически, когато в Гърция виждат младите хора какво правят, да се опитат и тука да направят такова нещо. Аз веднага извиках приятелите на момчето, направихме една декларация, вложихме всички усилия да не се политизира и този протест. Значи аз толкова много им помагам, да не се политизират протестите, но те понеже нямат никакво друго разумно обяснение. Защото те са в четвъртата си година на управление, не можеш пак да прехвърляш на Борисов, на филанкишията вината. Четири години. Ти си сменил двама министри на вътрешните работи. И Румен Петков им беше форлайтъра на правителството, забравяте ли ги тези неща. Какво направи за три години? Нека Станишев да отчете дейността му. Направи ли реформа, защо го смени? Да каже и за какво. Нищо не знаем. Той си ги прибира обратно като висши партийни функционери само и само да има някакво разбирателство в партията. Това хубаво ли е за държавата? Не.
Водещ: Понеже вия самият споменахте за „Студентски град” и проблемите. Факт е, че и по време на вашето управление продължават строежите там и изграждането ...
Бойко Борисов: Те няма как да спрат строежите по простата причина ...
Водещ: И този Лас Вегас, за който говорят студентите, че не бива да е така.
Бойко Борисов: Разбира се, че е така. Още преди 15 или 20 години Законът за реституцията е върнал имоти в целия „Студентски град” на частници – реститути. И те сега абсолютно в правото си по закон предявяват искане за строителство. И аз незаконно дори, ако щете, има на самите стадиони на ВИФ има реституционни претенции. И аз нарушавам закона, не ги пускам да строят. Заложено е още преди 20 години със Закона за реституциите. Ако в него бяха вкарали, че ако имотът попада в спортна площадка, училище, детска градина, университет или в ... „Студентски град” е изваден от възможността за реституция, паркове, се овъзмездява или с пари собственикът, или му се дава друг подобен терен.
Водещ: Е, не е свършено.
Бойко Борисов: След като не е свършено ...
Водещ: Какво трябва да направите тогава?
Бойко Борисов: Повече не може нищо да се направи. Повече не може нищо да се направи. Държавата е съсипана с няколко закона. Всички знаем, че това не е правилно, всички го виждаме, но имаш законов срок, като дойде със скицата да му издадеш разрешително. Закон. Гражданите е хубаво да ги върнете в едно предаване кой по кое време в внесъл този закон поименно, кои са го гласували. Да знаят, че всичко това се случва заради тези хора. Да не гласуват на следващите избори за тях.
Водещ: Да, ако се предложи обаче адекватна алтернатива. Може би виждате какво се случва в парламента. Няколко партии вдясно в последните две седмици преговарят ... първо, за общи действия по отношение на управляващите. В последствие за обща група и общи листи. Вие как гледате на тази инициатива, в която участват, между другото, СДС, ДСБ и Българска нова демокрация.
Бойко Борисов: Аз нямам никакво намерение, а и нямам такава практика да се меся в работата на другите партии и ми е много неприятно, когато и в моята се месят.
Водещ: Но ги припознавахте като партньори преди няколко месеца.
Бойко Борисов: Те са партньори, защото всички ние сме в т.нар. европейско семейство – членове на Европейската народна партия. Така че ние сме партньори.
Водещ: Добре дошло ли е за ГЕРБ едно такова обединение в момента на парламентарната десница?
Бойко Борисов: Аз съм против механичните обединения по простата причина, че ако хората ги харесват, те щяха да си гласуват за тях и нямаше да има и ГЕРБ, между другото. А партиите имат право да се сдружават, имат право да правят коалиции, но аз до този момент имам много негативен опит от коалициите, от общите листи, от общите кандидати. И за най-сериозните избори – Европейският парламент и парламентарните избори догодина не възнамеряваме, а и това е решението на комисията, на изпълнителната комисия в ГЕРБ да правим такива коалиции преди изборите.
Водещ: Вие четете политически анализи и знаете, че за това бъдещо обединение, за което сега СДС, ДСБ и БНД като нова партия твърдят, че е сериозно, се казва така. „На ГЕРБ, на Бойко Борисов, ще му бъде много по-лесно, ако има партньор вдясно, обединени”.
Бойко Борисов: Дай боже. Истински се надяваме, да.
Водещ: Защото вие казвате, че сте против механичните обединения. В този смисъл, въпреки че не ви се коментират чужди партии, добре ли е СДС, ДСБ, БНД да бъдат заедно? И ако те влязат в парламента ...
Бойко Борисов: Това си е тяхно решение, аз не мога нито да ги посъветвам „да”, нито „не”. Знам и им пожелавам истински успех, много ще бъде добре за нас, ако те влязат в следващия парламент и то не да минат границата, да имат 5, 10, 15 %. За да се направи една широка дясноцентристка коалиция след изборите на базата на това, което сме вкарали като парламентарни групи в парламента. Така че как да кажа? Неслучайно при нас се казва – сестрински партии. Да, ние сме сестрински партии, но всяка една си има своето семейство и своите избиратели и си се бори сама на изборите.
Водещ: За Европарламента сте категоричен, че ...
Бойко Борисов: Помагаме си, не се грижим една за друга.
Водещ: Разбирам. Специално за европейските избори, тъй като вчера правихме дискусия и от СДС се чуват гласове, че е добре поне на европейските избори да се явите заедно десните партии, но вие сте категоричен, че и на двата избора ще се яви самостоятелно?
Бойко Борисов: Аз разбирам тяхното желание и без да искам да ги обидя, как ще подредим листата? На базата на резултатите, да речем, на предишните избори. Те имат нула депутати. Как да подредим листата? Как предлагат? ОК готов съм да седна с тях да разговарям. Какво ще предложат? Освен това, вижте, в ГЕРБ се стараем и налагаме нови хора, нови лица. Знаете ли колко качествени хора дойдоха от чужбина, които са завършили университети, по няколко образования, работили по няколко години във Франция, в Германия, във Великобритания. И сега дойдоха при нас. На тези хора, и аз тук виждам моята роля, аз трябва да осигуря силен политически гръб, за да могат да покълнат, да пораснат. От там нататък съм убеден, че те ще са ценни за държавата. Изключително кадърни хора.
Водещ: Така или иначе не се знае обаче догодина парламентарният вот и евроизборите ще бъдат в един и същи ден. Чухме позицията на НДСВ. Те защитават това да се случи в един и същи ден, БСП и ДПС от друга страна пък ... Не е вашата позиция на ГЕРБ.
Бойко Борисов: Ние сме се разбрали с колегите, говоря в ГЕРБ, понеделник – вторник да направят и една официална декларация по въпроса. Избирателите на БСП трябва да знаят, че всъщност БСП изцяло в случая работи за Движението за права и свободи. Това да направиш юли месец, когато всички работещи хора отидат на отпуска, да правиш избори тогава, означава, че търсиш ниската избирателна активност. Това означава, че БСП иска пак да изкара пенсионерите, ДПС да си извади техният електорат под строй и с една елементарна малка представителна извадка да управляваш следващата година държавата. Това е целта, защото юли месец и вие ще сте в отпуска, предполагам. Освен това, във времето на финансова криза и когато ето, уж за полицаите няма пари, 25 милиона минимум ще струват два избора повече, ако се направят за Европейския парламент и след това след един месец за другия парламент. 25 милиона. Ето така ще отидат. Плюс финансите, които ще похарчат като пари отделните политически партии, плюс времето на всеки един човек, че два пъти ще ходи до урната и ако има втори тур – няколко пъти. Всяко отиване до урната е един час поне. Като се сметне за толкова стотици хиляди хора, това е също човекочаса загуба на време. Затова БСП и ДПС искат да има два избора, защото търсят ниската избирателна активност. Докато всички нормални партии, които искаме колкото може повече хора да гласуват, да се чуе мнението им, независимо за кой, в случая и НДСВ, искаме този избор да бъде в един ден. Така искат и десницата, доколкото знам от останалите партии. С една дума отново имаме тази върхушка на БСП и ДПС, които искат дори и в изборите да намерят пак своята партийна изгода. Така че ние сме категорично за в един ден да бъдат и двата избора. С бюлетина – интегрална. По-логично от това няма. И тези 25 милиона да ги дадат на полицаите, разликата, понеже казват, че нямат.
Водещ: Благодаря. Бойко Борисов, кмет на София, лидер на ГЕРБ за, както казахме, всички проблеми в държавата в последните няколко седмици.
focus-news.net
 


Сходни връзки

Бойко Борисов за политически интереси зад протеста на полицаите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди