изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:29 EEST
СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ПРЕВЗЕ ЕВРОПА    
Спорт

Боксьорката на “Добруджа” триумфира в кат. до 57 кг на европейското първенство по бокс за девойки. Каменова бе избрана за Спортист №1 на Добрич

Състезателката на "Добруджа" Светлана Каменова стана европейски шампион по бокс за девойки. До континенталната титлата тя стигна в категория до 57 кг на първенството в Ямбол. Добричлийката стигна до поредното си злато след победи над туркинята Гамзе Басер и украинката Иванна Крупинина. На финала възпитаничката на Валентин Йорданов и Михаил Георгиев се наложи над представителката на най-силната европейска боксова школа, тази на Русия, Зинаида Машкова.



  

Първият рунд завърши при резултат 1:0 в полза на добруджанката. Във втория преднината набъбна на 5:0 точки. В тези минути Светлана се движеше като котка на ринга и по най-рационалния начин използваше предимствата на обратния гард. Нашата боксьорка изигра тактически правилно и последната трета част, като спази всички указания на треньорите в националния тим. Състезателката ни хладнокръвно се движеше на ринга и използваше всеки удобен момент, за да нанесе решителния удар. Рускинята, която на полуфинала отново губеше с 5:0 точки от представителка на Уелс, но в края на мача успя да направи пълен обрат и да се класира за финала, сега успя да намали резултата само до 5:2. Каменова нанесе последния си кинжален удар секунди преди последния съдийски сигнал - 6:2 точки краен резултат и златен медал от европейско първенство. Добричлийката беше обявена за Боксьорка №1 на еврошампионата за девойки. Златната си година тя увенчава и със званието Спортист №1 на Добрич за 2008-а.

По време на церемонията по награждаването Каменова вдигна всички зрители и участници на крака в зала "Диана", за да изслушат химна на България на еврошампионата по бокс за девойки. Със сълзи на очи и ръка на сърце химна пя и нашето златно момиче, което е ученичка в Математическата гимназия в Добрич.

Каменова е многократна републиканска шампионка по бокс във всички възрастови групи. Участва за втори път на европейско първенство. Миналата година игра осминафинал в датския град Вейле, а сега стигна до титлата при девойките. Светлана заяви, че сега мислите й са насочени към следващия еврошампионат за жени, който догодина ще бъде в Италия.

Последното голямо отличие, донесено от състезател на боксов клуб "Добруджа", бе през 2003 година, когато Мариян Момчев стана световен шампион за кадети в Букурещ. Първият ни голям успех пък бе през далечната 1952. Тогава Борис Георгиев - Моката спечели първия за родината ни медал. Това стана на Игрите в Хелзинки. Блясъкът на отличието бе бронзово, но днес сияе като злато.

От европейското първенство по бокс за девойки и момичета в Ямбол, българският национален отбор спечели общо 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала. На играните в събота финални срещи първия златен медал при девойките завоюва Грета Георгиева в категория до 52 кг, след като победи украинката Мария Юрлова с 4:3 точки. В кат. до 54 кг Таня Илиева стигна до сребърен медал след загуба от Диана Надим от Дания. Златния медал в категория до 57 кг спечели Светлана Каменова - след финална победа над Зинаида Машкова от Русия. Бронзов медал при девойките спечели Таня Колева в категория до 63 кг. При момичетата сребърни медалистки станаха Тонка Чолакова в категория до 48 кг и Александра Гаджева в категория до 75 кг. Първата боксьорка загуби на финала от рускинята Мария Деренко с 6:3 точки, а втората - след прекратяване на двубоя с рускинята Светлана Косова. Бронзови медали при момичетата извоюваха Александра Петрова в категория до 46 кг, Кремена Младенова - до 54 кг, Светлана Алабакова - до 60 кг и Мария-Луиза Кършалийска - до 63 кг. НДТ

 


Сходни връзки

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ПРЕВЗЕ ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди