изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:01 EEST
ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ...ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ    
ЗабележителностиНа 6 км южно от родопското село Хвойна, в местността Сините Ханчета, малък път води навътре в планината. Извивайки се, завоите ще отведат всеки турист до местността Чудните мостове. Красотата на Централния дял на Родопите се разкрива в изключителната си прелест, когато се стигне догоре. А човек остава покорен от величествения природен феномен, известен като Чудните мостове.

Двете мраморни образования са разположени на 1 450 м надморска височина. Всъщност, това са две големи мраморни арки, на площ от 40.3 ха. Те свързват двата бряга на река Дълбок дол, която тече от връх Голям Персенк (2091 м) сред вековни елови и борови гори. Те носят още името Ер кюприя - от турски "ер" - земя и "кюприя" - мост.
Феноменът пленява не само с внушителния си вид, но и с историята за произхода си. Смята се, че някогашна пещера,  образувана в мрамора от водите на река Дълбок дол, се е срутила, навярно при заметресение. Водите са отнесли падналите отломки и така са се образували два редки по своята красота естествени скални моста.
Първият, по-голям мост, е с обща дължина 96 м и височина 70 м. Сводът му се извисява на 45 м над бистрата река. Мраморният блок, от който е изграден, е широк 12-15 м.  По него минава път. В стените му има две свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, където намират убежище много птици и прилепи.
На около 200 м по-надолу е Вторият мост, който с дължината си от 60 м прилича на дълъг тунел. Общата му височина е 50 м, а само арката е 30 м. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, за да се превърне накрая в цепнатина. Към долния край на моста реката внезапно изчезва и излиза на повърхността след 1.5 км. Близо пред Втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед.
Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче (Haberlea rodopenzis). Непосредствено до тях се намира туристическа хижа Чудните мостове, където човек може да отдъхне, наслаждавайки се на великолепната гледка.
Туристически екопътеки свързват Чудните мостове с хижа "Кабата", хижа "Скалните мостове", хижа "Изгрев" и хижа "Персенк". Под самия връх Персенк минава древен Римски път, строен през I век преди н.е. Любопитен е и фактът, че прекосявайки пътеката, която минава през вековната гора и свързва първия с втория мост, човек вижда табелка 5 км до Забърдо. Това е закътано село в Родопите, като жителите му и днес ползват планинския път, за да стигнат до цивилизацията. Чудните мостове са обявени за един от стоте национални туристически обекта.
 


Сходни връзки

ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ...ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди