изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:12 EET
Брюксел проветрява високите етажи    
Европейски съюз
Шест месеца преди избора на нова Европейска комисия, когато несигурността около Лисабонския договор остава голяма, вече започнаха спекулациите кои ще са личностите на най-високите постове в Брюксел през следващите пет години.


председател на Европейската комисия, португалецът Жозе Мануел Барозу вече публично обяви, че би искал втори мандат на ръководния пост, заедно с някои свои колеги, които също желаят да запазят постовете си, отбелязва "ИЮ Обзървър".
Френският комисар по правосъдието Жак Баро, британският еврокомисар за търговията Катрин Аштън, италианският комисар за транспорта Антонио Таяни и холандският еврокомисар по конкуренцията Нели Крус подсказаха, че желаят да останат в изпълнителния орган на ЕС.
Някои представители на по-малките страни членки, като гръцкия комисар за околната среда Ставрос Димас, чешкия комисар по социалните въпроси Владимир Шпидла, австрийския еврокомисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, българския комисар за защита на потребителите Меглена Кунева, финландския комисар по разширяването Оли Рен, както и естонския комисар за борба с измамите Сийм Калас, също проявиха интерес да останат в ръководството в Брюксел. Личните амбиции обаче могат да бъдат затруднени от партийни политики и от европейската институционална реформа.
Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Поул Нюруп Расмусен, евродепутат и бивш премиер на Дания, е спряган като потенциален ляв наследник на консерватора Барозу, ако левоцентристите спечелят парламентарните избори.
В Холандия госпожа Крус е вторият поред либерален комисар след Фриц Болкестейн, но консервативните християндемократи и левите лейбъристи също искат да се доберат до поста в Брюксел. Сред холандските консерватори се споменават имената на бившите транспортни министри и евродепутати Ханя Май-Веген и Карла Пейс, както и това на бившия земеделски министър Кес Верман. Настоящият и бившият министър по европейските въпроси Франц Тимерман и Дик Беншоп са фаворитите сред претендентите от лейбъристката партия.
Възможно е да се прецени, че седемдесет и двегодишният френски комисар по правосъдието Жак Баро е прекалено стар, за да запази поста си и влиятелният министър на земеделието на Франция Мишел Барние се готви да заеме мястото му.
Ако Лисабонският договор бъде ратифициран, постът на комисаря по външните отношения ще бъде премахнат и заменен с длъжността външен министър на ЕС. Междувременно може да се създаде и хибридна позиция за енергетиката и климатичните промени.
Госпожа Фереро-Валднер "усилено лобира", за да се сдобие с новата енегрийно-климатична длъжност, твърдят европейски служители.
Мястото на Австрия в комисията обаче може да се заеме от Мария Бергер, министър на правосъдието и бивш евродепутат, чиято социалдемократическа партия спечели състоялите се неотдавна избори.
Говори се, че сегашният латвийски енергиен комисар Андрис Пи***гс ще се завърне към дипломатическото поприще в Латвия, а шведският външен министър Карл Билд и френският му колега Бернар Кушнер са най-новите имена, споменавани като евентуални наследници на шейсет и шестгодишния европейски върховен дипломат Хавиер Солана.
Сред новите имена е ирландският министър на здравеопазването Мери Харни, за която се говори, че ще отиде в Брюксел, след като настоящият ирландски комисар Чарли Макрийви, отговарящ за вътрешния пазар, се заеме с по-рентабилна работа в частния сектор.
Политическите партии в Белгия се договориха, че след комисаря за развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел ще изпратят друг либерал като представител на страната в ЕС - министъра на външните работи Карел де Гухт.
По всяка вероятност германският комисар за промишлеността Гюнтер Ферхойген и комисарят за регионалната политика Данута Хюбнер от Полша ще се оттеглят и местата на две от най-големите страни-членки остават открити. Твърди се, че Ферхойген бил изтощен от работата си в столицата на ЕС след борби за власт с негови служители и след скандала около назначаването на висок пост на предполагаемата му любовница.
Що се отнася до госпожа Хюбнер, която свободно говори испански, очаква се тя или да се насочи към промишлеността, или да отиде при годеника си в Билбао.
Насрочените за септември избори в Германия затрудняват прогнозите. Ако победи, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) вероятно ще предложи лидера на групата на Партията на европейските социалисти в ЕП Мартин Шулц. В случай обаче на "широка коалиция" или на победа на консерваторите, според германските медии потенциални кандидати са министърът на вътрешните работи на Германия, консерваторът Волфганг Шойбле, бившият премиер на Бавария Едмунд Щойбер, премиерът на Хесен Роланд Кох, Петер Алтмайер от министерството на вътрешните работи и държавният секретар Петер Хинце.
Според полски източници председателят на Комисията по бюджета в ЕП Януш Левандовски и бившият премиер на Полша и настоящ банкер Ян Кшищоф Белецки са фаворити за европейския пост.
Друг полски министър-председател, Йежи Бузек, се очертава като претендент за поста председател на ЕП. Господин Белецки ще трябва да се задоволи със значително по-ниска заплата в Брюксел. Доходите на главния изпълнителен директор на банка Пекао за 2007 г. възлизат на 800 000 евро, докато един комисар печели само 220 000 евро на година.  dir.bg
 


Сходни връзки

Брюксел проветрява високите етажи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди