изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:27 EET
ВЪЛНЕНИЕ ПОТРОШИ ЛОДКИ И РИБАРСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ    
Новини Необичайно вълнение на морето със сила 4-5 бала нанесе щети на лодки и рибарски съоръжения на буната под нос Чиракман в Каварна.Щормът започна в петък, бушува цяла нощ, но кулминацията му достигна в сутрешните съботни часове. Пристанището във Варна затвори и на международната котвена стоянка от подветрената страна на Калиакра застанаха в изчакване на по-добро време 15 кораба. 

 Предупредени за опасността, която грози лодките, изтеглените върху брегозащитното съоръжение,  рибарите проверяваха закрепването им към пирсове и лебедки, бетонирани в огромните каменни блокове Собствениците с тревога поглеждаха към вълните, които плавно се повдигаха и заливаха края на буната. Към 10 часа вятърът се усили и тоновете водна маса все по-често започнаха да се стоварват с трясък върху таралежовидните тетраподи. Положението стана напечено и под дъжд от пръски и  нагазили 30 – 40 см вода, рибарите започнаха да развързват лодките и с автомобили и ремаркета да ги изнасят на брега. Един от тях не успя да удържи на напора и стихията запокити плоскодънния му съд на 10-12 метра от пирса. Огромна вълна се стовари върху фургон за съхранение на рибарски такъми, корпусът му зейна и в морето заплуваха мрежи, поплавъци, дъсчени талпи.   Рибарите си помагаха един на друг и с дружни усилия успяха да евакуират необезопасените съдове на дамбата под Чиракмана. Дългогодишният балъкчия Асен Николов каза, че на Буна 3 стихията е разрушили две лодки, повредила е сериозно други две и е разбила фургона на фирма, която отглежда миди. На Буна 1, на която са вързани останалите рибарски съдове и по брега край Морския клуб бурята не е нанесла поражения.    Този вид вълнение се появява в резултат на вятъра, който продължава да духа повече от денонощия от изток-югоизток, обясни дежурният от метеорологичната станция на нос Калиакра. Според него вятърът духа много рядко от тази посока, обикновено той е слаб и рибарите му се радват, защото изкарва пасажи с карагьоз и сафрид край брега. Този път обаче ги изненадал и доказал правотата им, че Буна 3 е само едно брегозащитно съоръжение, което не става за лодкостоянка.


Текст и снимки:Димитър АПОСТОЛОВ

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЩОРМА

 


Сходни връзки

ВЪЛНЕНИЕ ПОТРОШИ ЛОДКИ И РИБАРСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди