изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:06 EEST
Камелия Койчева: В Добрич се обмислят все повече варианти как къщите-музеи да бъдат охранявани и опазвани    
ИнтервютаКамелия Койчева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности” в Община град Добрич пред радио „Фокус” – Варна.


“Фокус”: Госпожо Койчева, каква е съдбата в момента на двете къщи-музеи „Адриана Будевска” и „Йордан Йовков” в Добрич?
Камелия Койчева: Къщата-музей на писателя Йордан Йовков е в по-добро състояние, отколкото тази на актрисата Адриана Будевска. Имам предвид това, че с Йовковата къща съществува проблем преди всичко с нейната пристройка, а не със същинската й част. По отношение на поддръжката на Йовковата къща, тя беше подпомогната преди време със средства, предоставени от добрички бизнесмен, който направи основен ремонт и ограда. Къщата-музей изглеждаше в чудесен вид. За съжаление обаче посегателства на наши съграждани, както и на клошари, които обитаваха пристройката и дори направиха пожар там, доведоха до това, че отново белите стени са изрисувани, оградата е унищожена, пейките също, а набезите продължават. В този смисъл може би трябва да се мисли не само за ремонт или за
за отдаването й под наем на НПО, които биха пожелали да се грижат за музея. Става въпрос за пристройката. Това в миналото също се е случвало. Беше отдадена под наем на Сдружение „Бялата лястовица”, което се отказа. След това стопанисването бе поискано от сдружението на писателите, които също разчитаха на финансово подпомагане от спонсори, за да могат да ремонтират и използват тази постройка. Но след това те се отказаха, защото нямат финансова възможност за това. По отношение на къщата-музей „Адриана Будевска” бих искала да кажа също, че много преди тя да бъде в такова тежко състояние, експозицията е изнесена от там. Не по причина лошото състояние на сградата, а заради кражби и набези, които застрашават експонатите, които нашият Исторически музей съхранява. Общинският съвет е обмислял различни идеи за ремонта на къщата. Една от идеите беше да се поискат целеви средства за ремонт на сградата от Министерство на културата. Това не се случи. Вече на нашето внимание стои въпросът да осигурим тези средства, така че къщата да бъде приведена в добро състояние.
“Фокус”: Каква сума поискахте от Министерство на културата?
Камелия Койчева: Това, което поискахме от Министерство на културата, беше 15 000 лв., средства необходими преди всичко за козметичен ремонт - вътре в стаите за измазване и укрепване на стените. Разбира се, беше нужна и малка част за поправка на покрива. Целта беше свръзана със 130-годишнината от рождението на голямата актриса, чествана тази година, чрез изложбата, която в момента е експонирана в Дом-паметника „Йордан Йовков”. Намерението беше тази изложба да бъде открита в къщата-музей „Адриана Будевска”, но това не се осъществи. Така или иначе по отношение на стопанисването на подобни къщи-музеи в Добрич се обмислят все повече варианти как тези културни места да бъдат охранявани и опазвани, защото това, което се случи с къщата на Йордан Йовков е наистина за съжаление.
“Фокус”: Имате ли вече идеи за варианти за охрана на къщите-музеи?
Камелия Койчева: Варианти за охрана има няколко. Така или иначе Общината готви свой проект по отношение на видеонаблюдението. То вече започна по детски градини и училища в Добрич. И може би е един от успешните начини за охраняване, но и много скъп. Докато това се осъществи е възможно да се търсят начини за „жива” охрана, свързана с програмите на Бюрото по труда в добруджанския град. Това са в основни линии вариантите за охрана. Бих искала да кажа, че проблемът не е толкова през деня, колкото нощем и е свързан с дългите летни вечери, когато са активни различни рискови групи.
“Фокус”: Споменахте, че експонатите от къщата на Адриана Будевска са изнесени и се съхраняват в Историческия музей. Това означава ли, че те не могат да се видят от публиката като постоянна изложба?
Камелия Койчева: Не, няма такава постоянна експозиция. С къщата-музей „Йордан Йовков” положението е същото. По-ценните неща не са изложени там, заради кражбите и набезите. И в двата случая Историческият музей в Добрич съхранява историческите материали.
“Фокус”: Кога са създадени двата музея?
Камелия Койчева: Къщата-музей „Йордан Йовков” е създадена преди тази на Адриана Будевска. За втората датата е някъде средата на 70-те години на миналия век.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Камелия Койчева: В Добрич се обмислят все повече варианти как къщите-музеи да бъдат охранявани и опазвани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди