изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:07 EEST
УЧЕНИЦИ ИНТЕРВЮИРАТ ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА    
Образование

Това е част от съвместния проект на Финансово-стопанската гимназия в Добрич и училище в немския град Висмар



Възпитаници на ФСГ "Васил Левски" в Добрич са имали среща с Георги Маринов и Васил Желев, които са били преки свидетели на събитията през 1940 година. По време на  разговора  възрастните хора с вълнение се върнали почти 70 години назад в спомените си и разказали на учениците за подготовката на преселването, за трудния път към България, за подкрепата на българското правителство, на граждани и организации, както и за процеса на интеграция в първите години след заселването в България. Учениците са проследили с голям интерес разказите на възрастните хора и споделили, че след подобни срещи  у тях възниква желанието да научат повече за собствените си корени и че по този начин се засилва  интересът им към проблемите на националната идентичност. От гимназията съобщиха, че по време на срещата Георги Маринов е подарил на училището книгата си "Караяновият род", в която подробно описва съдбата на  преселниците от Северна Добруджа.
Тази проява е част от работата на ФСГ "Васил Левски" по проекта "Парола: Изгубената родина. Сравнителна характеристика на миграционни процеси в България и Германия през  40-те години на миналия век." Партньори са ученици от германския град Висмар. Българските тийнейджъри изучават и  изследват Крайовската спогодба и последвалото я преселване на българско население от Северна в Южна Добруджа, а техните немски партньори - бежанските вълни от областите Померания и Шлезия в края на Втората Световна война. Едно от основните изисквания на финансиращата фондация  "Памет, отговорност и бъдеще" - Берлин,  е младежите да получават информация най- вече от разкази на свидетели на конкретните исторически събития.
 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ИНТЕРВЮИРАТ ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
УЧЕНИЦИ ИНТЕРВЮИРАТ ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2008-12-16 @ 19:46 EET
Не областа Шлезия, правилно е Силезия!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди