изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:26 EET
Огромни злоупотреби в български посолства в чужбина    
Новини

Редица злоупотреби с имоти и имущество откри одитен доклад на Сметната палата в няколко български посолства в чужбина. Посланиците на България там са отдавали и продавали недвижими имоти, собственост на държавата, давали са ги под наем и не са осчетоводявали приходите си, установи проверка на БГНЕС.



Оказва се, че България няма актуални документи за недвижимите имоти, стопанисвани и управлявани от посолството в Москва. Липсват актуални документи, удостоверяващи собствеността върху сградите и правото на ползване на терените.

Проблеми със собствеността на имотите на България има и във Варшава. Правният статут на посолския жилищен комплекс до момента на одита не е уреден и имотът не е вписан във Вечната книга на полската столица.

В Поземления регистър имотът е обозначен като незастроен парцел, независимо че е построена жилищна сграда със средства на България. Посланикът във Варшава е сключил неправомерно договор за наем с полска фирма, без наличие на акт за собственост. Възникнал е конфликт на интереси.

В Москва част от жилищния фонд на посолския комплекс и на хотелския комплекс, както и помещенията на бившото търговско представителство са отдавани под наем на фирми и лица за извършване на стопанска дейност. Помещенията са отдадени под наем на търговски дружества.

Сметната палата установява, че българските посланици в проверяваните страни са злоупотребявали и с предмети с художествена и историческа стойност (картини, скулптури, графики и т.н.). Активите са предоставяни с протоколи, без подписи от материално отговорни лица.

Отчетната им стойност е по цени на придобиване, които са по-ниски от пазарната им стойност и не е извършвана преоценка. Предоставени са картини и други предмети, които не са заведени като “Активи с историческа и художествена стойност” в счетоводната документация.

Износът на картините за всички проверени дипломатически представителства се е извършвал чрез дипломатическа поща като „ценни пратки” по дипломатически куриери. Не са издавани разрешителни за временен износ или сертификати за износ и внос имущество.
kafene.net
 


Сходни връзки

Огромни злоупотреби в български посолства в чужбина | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Огромни злоупотреби в български посолства в чужбина
Автор: Anonymous да 2008-12-16 @ 12:43 EET
oho i v dobri4 ima takiva slu4ai,ne edin,moje da se napravi edna proverka,no ne ot hora ot  na6iq grad

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди