изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:47 EET
Премиерът: Много сме добре. Министърът: Златни години    
Новини
Премиерът Сергей Станишев прогнозира, че България ще приключи годината с висок икономически растеж - около 6,5 на сто, и със значителни преки чуждестранни инвестиции.


До края на октомври техният размер е около пет млрд. евро, каза министър-председателят пред участниците в Младежкия икономически форум в УНСС, посветен на Световната икономическа криза и отражението й върху българската икономика, предаде БТА.
Станишев посочи още, че България продължава да бъде много устойчива страна в икономически и във финансов план.
Премиерът Сергей Станишев прогнозира, че тази година инфлацията ще е едноцифрена и каза, че следващата година тя ще е още по-ниска. Премиерът посочи, че днес никой не може да прогнозира какъв ще е растежът за 2009 година - дали ще е 4.7 на сто или 2 на сто. Причината е, че не може да се изчисли външното въздействие на световната финансова криза върху българската икономика.
Сред допълнителните буфери срещу кризата, премиерът открои увеличението на капиталовите разходи на държавата с 21 на сто до 5.6 милиарда лева. Станишев отбеляза, че е важно времето, в което ще заработи този ресурс. Едно е това да стане в първото полугодие на 2009 година, а друго е в края на годината, когато вече може да е късно, каза Станишев. Допълнителен буфер е и сумата от 700 милиона лева, предвидена предимно за инфраструктурата.
За следващата година е планирано увеличаване на средствата за социална сигурност с 22 на сто, каза още премиерът. Средствата за социално осигуряване, социално подпомагане и социални грижи са за около 9,300 милиарда лева, посочи той. Станишев припомни, че пенсиите ще се увеличат с около 20 на сто от 2009 година, максималният размер на пенсията се увеличава от 490 на 700 лева. Отделно е предвидена политика за подкрепа на семействата и за отглеждането на деца. Ще има и допълнителни компенсации за децата на безработни родители, която ще е достъпна вече за повече от 920 хиляди души, защото се увеличава прагът на достъпност от 300 на 350 лева, каза премиерът.
„След години може да се окаже, че България изживява златни икономически години. Трябва да започнем да мислим позитивно и да оценяваме реално ситуацията. По нито една от сериозните прогнози страната ни няма да падне под чертата догодина. Предвижда се забавяне на ръста, но не можем да говорим за отрицателни стойности на увеличението на БВП“, заяви на свой ред министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от investor.bg.
 
 


Сходни връзки

Премиерът: Много сме добре. Министърът: Златни години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди