изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:38 EEST
Земеделци блокираха страната    
Земеделие
Животновъди и зърнопроизводители от страната се събраха на пореден протест пред сградата на земеделското министерство в столицата.


Техни колеги пък заедно стачкуваха по места в страната със закани за бъдещи по-големи блокади, предаде "Фокус".
Около 150 земеделските производители се събраха пред земеделското ведомство в София, за да разберат какво ще се случи със сектора догодина и колко средства са отделени за тях в бюджет 2009 г.
Според направената поправка между първо и второ четене в бюджета за 2009 г. са включени 211 млн. лв. за помощи и национални програми в областта на земеделието без да е посочено тяхното точно разпределение по сектори. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с протестиращите животновъди 20 минути след началото на протеста им от 12 часа.
Видимо зарадван да ги види, Цветанов им обясни, че до 12 часа днес са били преведени 26,160 млн. лв. по сметките на 8 120 животновъди от одобрените за изплащане 60 млн. лв. Обеща им, че до вечерта ще бъдат платени окончателно всички останали суми. Заради натовареността на банковата система все още не може да започне плащането на европейските и националните субсидии на зърнопроизводителите ( в размер на 270 млн. лв.), но все пак плащането на средствата ще завърши до 20 декември преди празниците. Така по думите му ще бъдат изплатени общо 340 млн. лв. за земеделските стопани.
Догодина окончателно ще заработи идентификационната система за животните, чрез която ще бъдат плащани европейски субсидии на глава животно. Била е избрана фирма- изпълнител, която да свърже системите между Разплащателната агенция и Националната ветеринарномедицинска служба.
Добрите новини зарадваха животновъдите, които аплодираха министър Цветанов. Той им пожела весели празници и им обясни да дойдат след Нова година, за да ги информира колко пари са заложени в бюджета за 2009 г. за тях. Министърът получи марково уиски след като спечели облог с животновъда Атанас Атанасов за това, че обещаните 60-те млн. лв. ще бъдат изплатени до 20 декември.
И на този протест животновъдите не минаха без атракции – раздадени бяха килограми безплатно брашно и сирене на журналисти и преминаващи граждани. Протестът се охраняваше от служители на полицията, но движението в района не беше спирано. Председателят на асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаковски поиска оставките на финансовия министър Пламен Орешарски и на зам.-министъра на земеделието и храните Светла Бъчварова.
Фермерите решиха да се присъединят към безсрочните протести на зърнопроизводителите по места, стана ясно в края на протеста в София.
Земеделските производители ще поискат оставката на Валери Цветанов, ако днес не започне изплащането на евросубсидиите за обработваема земя и националните доплащания към тях, закани се председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.
„Никой не ни е търсил нито за разговори, нито за преговори, нито е поел някакви ангажименти от страна на изпълнителната власт. Продължаваме с протестите по места. Много от колегите искат да тръгвам към София, но за момента няма такова решение на Управителния съвета на НАЗ и протестите продължават така”, посочи той. Христов обясни, че днес може да се очакват блокади на пътища по места за час- два. Стачките ще продължат колкото е необходимо. „Само, ако започне изплащането на субсидиите и ни кажат колко от предложените в Бюджет 2009 - 211 млн. лв. са за зърнопроизводителите, може да спрем с протестите”, посочи Христов.
Сливенските земеделци стачкуваха днес на летището. Над 100 земеделски машини преминаха през Сливен в знак на протест срещу това, че все още земеделците не са получи субсидии. Възможно е да блокираме сногопочистването в национален мащаб, заяви пък Тенчо Тенчев, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Хасково. Зърнопроизводителите със селскостопански машини блокираха за няколко минути пътя Хасково - Димитровград.
Без инциденти приключи протестното автошествие на зърнопроизводителите от Бургаски регион. Зърнопроизводителите от областта съобщиха, че ще протестират с шествие на трактори три дни.
Близо 150 зърнопроизводители с над 30 земеделски машини протестираха при Пушевския кантон на пътя София- Варна. Зърнопроизводителите от Плевенско блокараха при Горни Дъбник в 14.30 часа. Георги Милев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на регионалната структура, бе призован за обяснение във Второ РПУ.  dir.bg
 


Сходни връзки

Земеделци блокираха страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди