изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:37 EET
БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР – ДОБРИЧ    
Ред и сигурностПрез изминалото   денонощие  на територията на Областна дирекция на МВР – гр. Добрич, e регистрирано едно престъпление.

На 17 декември 2008 година, във Второ РУ на МВР – гр.Добрич е получено съобщение за това, че на същата дата в с.Крушари, обл.Добрич, неизвестно лице, чрез взлом е влязло в заведение на територията на селото и е извършило кражба на телевизор.

По случая работят служители на Второ РУ на МВР – гр.Добрич. Провеждат оперативно – издирвателни мероприятия за установяване и задържане извършителя на престъпното деяние. 

  

Шест пътно - транспортни произшествия с четирима пострадали гражданини  са регистрирани през изминалото денонощие на територията на област Добрич. Пътните инциденти са станали в гр.Добрич/4/ и на територията на общините Каварна/1/ и Добричка/1/.

 

На 17 декември 2008 година, около 16.15 часа, по ул.”Батовска” в гр. Добрич, е възникнало пътно – транспортно произшествие, между л.а. “Мицубиши Еклипс”, управляван от Б.М./26г./от гр.Тервел  и л.а.”Пежо 306”, управляван от 47 – годишен водач от гр.Добрич, с инициали Г.Г.

В резултат на пътно – транспортното произшествие са пострадали четири лица, а именно 47-годишният водач Г.Г., две жени на 39 и 55 години, които са пътували в л.а.”Пежо”, както и 23 – годишен мъж, пътувал в л.а.”Мицубиши”. Четиримата пострадали са настанени за лечение в отделенията на МБАЛ –Добрич. По данни от здравното заведение няма опасност за живота им.  Всички пострадали лица са от гр. Добрич.

По двата автомобила са нанесени значителни материални щети. По надлежния ред на  водачите са взети кръвни проби.

Причините за пътно – транспортното произшествие се изясняват в условията на досъдебно производство.

           

         През  денонощието звената на “Пожарна безопасност и спасяване” при ОД на МВР - гр. Добрич не са участвали в гасенето на   пожари и аварийно – спасителни дейности.

 

                             

                                 С Ъ О Б Щ Е Н И Е

                

                                                     Уважаеми граждани,

 

По време на коледните и новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места,  склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; намалена светла част от денонощието; традиционна недисциплинираност на  водачи и пешеходци.

           

Основните рискови фактори са:

 

-          Намалено сцепления на гумите с настилките поради заледявания, снеговалежи, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост от мъгла. Движение на несигнализирани пътни превозни средства - каруци, велосипеди;

-          Подценяване изискванията за адекватна подготовка на автомобилите за движение при зимни условия - движение с износени и неподходящи за сезона гуми, неефективни спирачки, неизправни светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат - лоша видимост за водача;

-          период на интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер, след настъпване на сумрака, в населените места и в близост до тях, както и недостатъчно и липсващо осветление;

-          поредни почивни дни и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили;

-          разнородни автомобилни потоци  /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони,  което е причина за  значително увеличено напрежение у водачите и  предприемане на  висок брой  рискови изпреварвания;

-          приповдигнато настроение и склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние;

-          управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании  и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните спътници;

-          занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.

 

    Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

 

                За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни   

     злополуки, Ви препоръчваме да имате предвид следните препоръки,    в  интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки:

 

1.       Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

2.       Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност.

3.       Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

4.       Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.

5.       Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

6.       Преди  пътувания с автомобила - на гости или към заведение - предварително определете водач от компанията, който  ще ви вози, и със сигурност  ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.

7.       Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е  още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение. 

8.       Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.

9.       При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия.

10.   При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте, докато не  възникне необходимата благоприятна ситуация  с добра видимост.

11.   При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.

12.   При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.

13.   Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

14.   При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки , автомобили на полицията и  снегопочистващи машини.

15.   Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му  направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

16.   При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини,  за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.

17.   При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

18.   Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

19.   В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

20.   Не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.

21.   Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.

22.   Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи  /столчета, седалки/. Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени деца при катастрофи са децата-пътници в автомобилите. Почти всички  пострадали деца не са били осигурени с обезопасителни системи.

 

     Пожелаваме Ви приятно и безопасно пътуване по време на  коледните и новогодишни правници! Здраве и успехи през Новата 2009 година!

 

                       

 

 

 

 

18 декември 2008г.                                                          ОД на МВР - Добрич

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР – ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди