изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:06 EEST
Разкриха и агентите в БНР    
Новини
Комисията по досиета оповести и имената на сътрудниците на бившата Държавна сигурност в Българското национално радио.


Проверявани са председателят, заместник-председателите, генералните директори, членовете на управителен съвет, членовете на контролен орган, членовете, ръководителите на редакции (дирекции), ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в БНР, съобщи Фокус.
Проверени са 718 души. 66 души влизат в списъка на Комисията по досиета. Данни има и за още 15 души, но информацията за тях не подлежи на публикуване, защото са починали.
Част от имената в списъка са: Асен Матеев, Божана Димитрова, Еди Емирян, Борислав Шабански, Борислав Джамджиев, Вечеслав Тунев, Костадин Филипов, Мартин Минков, Методи Матакиев, Спасиана Русева, Цоня Събчева, Александър Хранов. На интернет страницата на комисията е публикуван пълният списък.
Бившият геренален директор на БНР Вечеслав Тунев е бил щатен разузнавач в службите и в същото време е бил и агент на Трето управление на ДС.
Заменилият го за кратко на поста през 1997 г. Еди Емирян от 1978 до 1990 г. е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност под агентурното име Боян.
Зам.- генералният директор на БНР в периода 1995 г.-1997 г. Борислав Джамджиев е сътрудничел на отдел VI-I-V на бившата Държавна сигурност според информацията, изнесена от Комисията по досиетата. Джамджиев е работил под псевдонима Красимиров. Той е бил вербуван през 1988 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.
Журналистът Мартин Минков, който е кореспондент на БНР в Скопие, също е бил агент на бившата Държавна сигурност. Той е сътрудничел управление 06-09-01 и на управление 06-01-05 под псевдоним Максим. Вербуван е за сътрудник през 1987 година и няма данни кога е снет от действащия оперативен отчет. От август 1997 година до февруари 1998 година Мартин Минков е заместник-генерален директор на БНР.
Името на журналистката Спасианна Русева, която е била директор на БНР от февруари до юли 1997 година, попада в списъка, оповестен от Комисията по досиетата. Русева е била агент и осведомител. Тя е сътрудничела на СУ на МВР-ДС по линия на управление VI-I-I; на управление VI-I-I, управление VI-I-II, управление VI-IХ-I, управление VI-I-V. Спасианна Русева е използвала псевдомима Селин като е била вербувана през 1968 година и също няма данни кога е свалена от отчет.
Журналистката Цоня Събчева, която е била програмен директор в БНР от април до юни 2006 година, е обявена като агент Лора в списъка на Комисията по досиетата за агентите на бившата ДС в БНР. Събчева е била вербувана за агент през 1977 година. Тя е сътрудничела на СГУ на МВР-ДС-02-02 и СГУ на МВР-ДС-06-02. Няма данни кога е снета от оперативен отчет. dir.bg
 


Сходни връзки

Разкриха и агентите в БНР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди