изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:14 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ДЕКЕМВРИ - ИГНАЖДЕН    
Празници На този ден християнският свят чества свещеномъченик Игнатий Богоносец, който бил един от най-добрите ученици на св. Йоан Богослов. В народния календар Игнажден е много важен ден, защото по него се пророкува за късмета през следващата година. Денят се нарича още Полазник, Палазовден. Според народните вярвания, от Игнажден тръгват празниците. На този ден е много важно кой ще влезе в къщата и ще дойде на гости.

Ако той е добър човек, здравеняк и стопанин - годината ще бъде щастлива и плодородна за семейството. Има поверие, според което, ако полазникът е момиче, ще се плодят женски животни. В някои краища на страната стопаните си избират полазника още от предния ден и го канят на гости с бъклица. Преди да влезе, полазникът събира съчки от дръвника и сяда върху тях - да ги "мъти". Домакинята го посипва с боб, сушени плодове, орехи, пшеница, а той разбърква огъня, за да се разхвърчат искри и нарича: "Колкото искрици, толкова пиленца, теленца, дечица, пшеница". Всички заедно сядат на трапезата и приготвената питка се разчупва от всички едновременно, като - у когото остане най-голямото парче, се смята, че той ще има най-много късмет през новата година. На Игнажден не се изхвърля боклукът. Денят не трябва да ви сварва с дългове, за да не ви върви така през цялата следваща година. На Игнажден задължително трябва да имате пара в джоба, за да е богата и новата година, а на този ден не се дават пари в заем. Който на Игнажден излезе от дома, не трябва да се връща вкъщи с празни ръце, хубаво е на този ден човек да си купи нова дреха. На 20 декември имен ден празнуват всички, които носят името: Игнат (означава - пламенен), Огнян, Пламен.

Свещеномъченик Игнатий Богоносец, епископ Антиохийски

Св. Игнатий Антиохийский Богоносец
The Holy Hieromartyr Ignatius the God-bearer, Bishop of Antioch

(ок. 50 – ок. 107)

Игнажден. Чества се в деня на Предпразненство на Рождество Христово - 20 декември (2 януари ст. стил), заедно със Св. преподобни Йоан Кронщадски

До Ивановден не се прави помен за починалите.

Кратко животоописание

Свети Игнатий Богоносец по предание е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.

Св. Димитрий Ростовски

Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил. Според благочестиво предание той е онова дете, което Иисус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство, повикал го и го прегърнал, като казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема."(Матея 18:2-5)

Свети Йоан Златоуст обаче, който прекарал част от служението си в Антиохия, в похвалното си слово за светеца споменава, че той не е виждал лично Христос. Според текста на "Мъченичеството на Свети Игнатий" той е бил "ученикът на Свети Йоан". Така, че вероятно е познавал и други от апостолите.

Свети Игнатий бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Паството наричало своя епископ Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. В акта на мъченичеството му се споменава, че е бил "мъж апостолски във всичко" и че "грижливо управлявал църквата в Антиохия", както и че я превел през гоненията на император Доминициян. Според църковния историк Евсевий Кесарийски Игнатий е третият епископ след свети апостол Петър и Еводий. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви.

Посланията на свети Игнатий са написани набързо на път за Рим. В малоазийския град Смирна пише послание до ефеската, магнезийската, римската и тралийската църква, а от град Троада изпраща послания до филаделфийската, смирненската църква и до Поликарп, епископ на Смирна.

През 107 г. загива мъченически в голям цирк в град Рим, разкъсан от зверове.

Свещеник Дончо Александров

http://www.pravoslavieto.com

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ДЕКЕМВРИ - ИГНАЖДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди