изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:58 EEST
Полицията не пуска протестиращите фермери в столицата    
НовиниПротестиращите зърнопроизводители, които от вчера се придвижват към София със селскостопанска техника, за да протестират пред Парламента, са спрени от органите на реда на входа на столицата от към Долни Богоров. В последствие от МВР им разрешиха да продължат движението си в града, но само с леки автомобили и трактори, по-леки от 4 тона. Така част от фермерите се отправиха към центъра на София, а друга остана на входа на града

От Столична община съобщиха, че променят организацията на движението в столицата заради фермерите. Забранява се паркирането и престоя при северната част на пл. "Ал. Невски" и на пл. Народно събрание. За селскостопанска техника се организира сборен пункт на "Ботевградско шосе". Определен е и маршрутът за протестиращите.

Над 500 трактора и 400 автомобила на зърнопроизводители са блокирани в страничната лента на Ботевградско шосе. Аргументът на полицията е, че в столицата не могат да бъдат допуснати тежкотоварни автомобили над 4 тона от 7 до 21 вечерта, заради наредба издадена от общината.

Зърнопроизводителите имат разрешение от Столична община за протеста си пред парламента в петък. Те заявиха, че ако полицията откаже да ги пусне, ще стоят на входа на столицата цял ден или цяла седмица, докато не бъде изпълнено искането им да се отпуснат 378 млн. лева от бюджета за подпомагане на сектора през 2009 г. Сумата, която определиха депутатите обаче е 211 млн. лева. Фермерите заявиха, че ако исканията им отново бъдат отхвърлени, през пролетта няма да сеят.

Фермерите планират да обградят Народното събрание от 12 на обяд до 18 вечерта. Към тях трябва да се присъединят още две недоволни социални групи – студенти и еколози. Първите ще проведат протестно шествие от Студентски град до Парламента заради жестокото убийство на 20-годишният им колега Стоян Балтов на 5 декември. Еколозите ще протестират заради скандални промени в Закона за горите, които правят възможно разпродаването на държавни гори.

Около сградата на Народното събрание има засилено полицейско присъствие и заграждения заради евентуални безредици по време на протестите.

В същото време заседанието на Парламента в петък приключи рекордно бързо – за 15 минути. Следващото пленарно заседание на депутатите ще бъде на 14 януари 2009 г. от 9.00 ч. www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Полицията не пуска протестиращите фермери в столицата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди