изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:35 EEST
Полицаи масово напускат    
НовиниЛоша материална база и лоши условия на труд, това са констатирали доброволци, които в продължение на три години са наблюдавали работата на МВР по проект на “Отворено общество”. Резултатите бяха представени тази сутрин по Нова телевизия, съобщи БЛИЦ.

Доброволците са наблюдавали работата на МВР в София, Пловдив, Варна и Бургас. Основният извод от проверките е, че лошата материална база рефлектира върху работата и мотивацията на служителите.
Само шест РПУ-та от общо 41 отговарят на изискванията. В повечето сгради липсват помещения за разпит, за среща с адвокат, задържаните мъже и жени са в едно и също помещение. В материално отношение най-зле е Седмо РПУ в Студентски град. То се помещава в общежитие и в пристройка към сградата, която е била трафопост. Доброволците са констатирали, че стаите, в които работят полицаите, са изключително малки, там едновременно се провеждат разпитите и работят служителите.
Заради лошите условия на труд полицаите масово напускат системата, е другият извод от наблюдението. Има огромно текучество в МВР, заяви ръководителят на проекта Звезда Ванкова. Тя посочи, че 25% са вакантните места в системата. Основният мотив за напускането е ниското заплащане, високият стрес и липсата на мотивация.
"Сградите на МВР са строени преди повече от 40 години и не отговарят на съвременните условия, които изискват да се гарантират правата на гражданите", призна Емил Владимиров, зам.-началник на отдел “Охранителна полиция”. Той увери, че ръководството на МВР е поело ангажимент да изгради 47 нови помещения за разпит.
От наблюдаваните общо 14 показателя, по пет е констатирано подобрение в сравнение с началото на проекта през юли 2007 г. Те са: информираност на задържаните за правата им, осигуряване на храна при 24 часово задържане, отношение на полицейските служители към задържаните, водене на документацията и поддържане на хигиена в РПУ. В резултат от работата на гражданските наблюдатели по проекта, на задържаните лица вече се осигурява храна в общоприетото време във всички наблюдавани РПУ. Частично подобрение има по шест от показателите, но по други три от тях - условия на работа на полицаите, осигуряване на медицинска помощ и преводач на задържаните – промяна няма.  dir.bg
 


Сходни връзки

Полицаи масово напускат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди