изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:42 EEST
БРАКОНИЕРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО. ИМА ЗАКОН СРЕЩУ ТЯХ, НО НЕ СЕ СПАЗВА    
Лов и риболов

Това заяви в интервю за НДТ Илия Михайлов – председател на Сдружение “Ловно-рибарско дружество” – Добрич



Г-н Михайлов, каква беше годината за ловното Сдружение?

Като цяло мога да кажа, че годината бе успешна. Не искам да звучи като клише или като нещо, което често използваме. Годината беше успешна, благодарение на организацията в дружините и стопанисването на дивеча. От финансова гледна точка стоим на добро ниво. Проведохме четвърти поред ловен събор, 40 ловци от нашето Сдружение участваха в 11-ия национален ловен събор в Узана, включихме се във всички мероприятия, които провежда националната ловна организация – общи събрания,  национални съвещания, изложения.   

Какво показва популацията на дивеча в региона, след последната таксация?  

За мен таксациите се провеждат малко не така, както би трябвало. Основната цел на преброяването е да покаже количеството дивеч, което съществува на територията на дадена ловна площ. И от там да планираме лова за отстрел. Не спазваме основната цел, която една таксация изисква.

Има ли дивеч, чийто брой значително е намалял или пък се е увеличил?

Нито в едната, нито в другата посока има нещо застрашително. Дивеча се нуждае от по-сериозно стопанисване, от по-големи грижи. Промените в новия Закон за лова и опазване на дивеча вметна нов член, според който ежегодно Държавната агенция по горите ще определя годишна вноска за стопанисване на дивеча – за 2009 година е 50 лева. Целта е да се заделят средства за това перо.

Доколко новият Закон защитава поравно интересите на държавата, ръководния орган, ловците, дивеча?

Законът е балансиран за всички страни. Големият процент от промените, които бяха предложени, намериха място в Закона. Пример затова е уедряването. На територията на една или няколко общини едно вече ще трябва да има минимум 22 хиляди хектара площ. Ние сме единни и през годините не допуснахме Сдружението ни в Добрич да се разцепи. Не такова е положението в областта. Ние и Шабла правим изключение. Навсякъде другаде Сдруженията са разбити на 2 или 3. Тепърва ще се уточнява кое с кое ще се вливат.

Какво са за бас бракониерите и как вие се борите с тях?

Бракониерите са най-голямото ни зло. Това е национален проблем. Вземат се мерки, но резултатът е нулев. Законът по отношение на санкциите е стабилен. Друг е въпросът защо не се спазва. Прокуратура, съда, агенцията и сдруженията трябва да обединят усилия. Не трябва да се правят компромиси, ако искаме този Закон да работи.  

Каква ще бъде 2009 година за вас?

Това е четвъртата последна година от нашия мандат. На всички нива ще се организират нови ръководства.

Вие ще се кандидатирате ли отново за поста, който в момента заемате?  

Ще се кандидатирам, да!

 


Сходни връзки

БРАКОНИЕРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО. ИМА ЗАКОН СРЕЩУ ТЯХ, НО НЕ СЕ СПАЗВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди