изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:18 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР    
Коледа В навечерието на Коледа, на 24 декември се празнува Бъдни вечер, като това е християнският празник, предшестващ раждането на младия бог Христос. Счита се, че това е началото на новата слънчева година. Големият празник е посветен на дома и семейството, като традиционната украса е коледното дърво - елхата. Обикновено тя се слага в четвъртъка преди празника и се държи до Ивановден - 7 януари на следващата година. Традицията повелява всеки член на семейството да закачи една или няколко играчки на дръвчето, като зеленият му цвят символизира бъдещото плодородие. Червените играчки са символ на обичта.

На върха на дръвчето се слага връхче или звездичка - като символ на вечността и пожелание за още много коледи. Гирляндите по елхата представляват очакваното благополучие и добра реколта, а светещите лампички са символ на живота. Подготовката за празника започва отрано - основната пита, посветена на вечерта, има кръгла форма, като върху нея от тесто се правят различни фигурки. Краваите за коледарите пък се правят в елипсовидни форми с дупка в средата, а след изпичането им допълнително се украсяват с бръшлян, чемшир, нанизи от пуканки. След това домакините приготвят постни ястия за трапезата, които трябва да са 7, 9 или 12 - колкото са дните от седмицата, месеците на женската бременност или месеците на годината. Характерни за трапезата на Бъдни вечер са постните сарми, пълнени сухи чушки, варено жито, фасул, ошаф, тиквеник. На трапезата се нарежда питата, в която е сложена и паричката, като - у когото се падне - ще бъде щастлив през цялата година. Задължението на мъжете през този ден пък е да изберат бъдника за вечерта. Това обикновено е специално дърво - крушово, дъбово или буково. То се запалва вечерта и гори през цялата нощ. Веднъж седнали, членовете на семейството не трябва да стават от масата, като най-възрастният я прекадява с тамян. Всеки на масата трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината. Накрая всеки взема по един орех и като го счупи, се гадае дали ще е здрав, или ще боледува през новата година. Всички чакат полунощ, когато се ражда Христос. Настъпва Коледа и идват коледарите, които пеят за здраве и плодородие, а стопаните ги даряват с колачета, орехи, сушени плодове и парички.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР
Автор: Anonymous да 2008-12-24 @ 14:38 EET
Нека в тази свята вечер, всички добрички християни се помолим  за едно по-добро бъдеще на град Добрич,на Добруджа и на България.БЪДНИ ВЕЧЕР Е.Дано всички сме живи и здрави и най-вече ДЕЦАТА  НИ.Нека дните ни са изпълнени с истинска обич и доброта.Иде трудна година и само обединени ,със здравомислещо гражданско общество  ще оцелеем.Нека агресията,трагедиите и катастрофите почернили живота на много добруджанци останат в 2008г.Богатата добруджанска земя ще ни спаси от глада,дай боже повече плодородие и нека си пожелаем за всяко престъпление-наказание,по-малко корупция-по-добра работа на полицията и прокуратурата и бърза разкриваемост и положителни резултати.На всички спортисти ,ученици и всички добруджанци успех в голямото състезание наречено ЖИВОТ!!!!!!!!!
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ДЕКЕМВРИ - БЪДНИ ВЕЧЕР
Автор: Anonymous да 2008-12-24 @ 15:24 EET

Весела Коледа и Щастлива Нова 2009 Година на всички добруджанци!

По-малко тревоги, повече реализирани начинания, нови простори и по-човечни  хора!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди