изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:46 EEST
ДА НАДНИКНЕМ В РАКЛАТА НА БАБА    
НовиниВ ЦДГ "Слънчице" стартира проектът "Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче", който се реализира с помощта на Национален фонд "Култура"

По проект "Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче" работят в целодневна детска градина "Слънчице". Той се реализира от Сдружение за развитие на деца "Слънчице" с помощта на Национален фонд "Култура".
Целта му е да се опази нематериалното културно наследство, да се изучават, опазват и оживяват традиционните занаяти като тъкачеството. Идеята е чрез създаването на ателие за тъкачество да се обучат деца за тъкане на традиционни предмети, което присъства в регионалната номенклатура за живи човешки съкровища за Добричка област. Това би спомогнало да се продължат традициите на изявени майстори-тъкачи от региона. Проектът цели да се съхрани живото, нематериално културно наследство на българите, определящо за изграждане на идентичността ни. Това може да се постигне чрез познание за него и трансмисия към следващите поколения, като се намери възможност за активно включване в съвременния живот на общността.
Като първи етап на проекта възпитаниците на детската градина се запознават с етнографските традиции на Добруджа. Предстои в продължение на шест месеца малките участници в ателието да се запознаят с тъкачеството, със стана и видовете тъкан, да гостуват в АЕМО "Старият Добрич" и Етнографската къща.
Първата инициатива е кампания "От раклата на баба", която вече стартира в ЦДГ №10. Тя цели децата да издирят от раклите на своите баби старинни тъкани и информация за тях. В средата на януари те ще бъдат подредени в изложба в Етнографската къща. Част от тях ще бъдат включени в ревюто "От раклата на баба до GSM-а на мама", чрез което традициите и историческата памет ще оживеят за широката публика. В него ще бъдат представени и калъфите за мобилни телефони, които децата ще изтъкат на детски станчета по време на реализацията на проекта.
 


Сходни връзки

ДА НАДНИКНЕМ В РАКЛАТА НА БАБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди