изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:16 EEST
Зърнопроизводители протестираха в столицата (ОБЗОР)    
ЗемеделиеСофия. Зърнопроизводители протестираха днес в центъра на столицата. Въпреки заканите, че 500 трактора и повече от 100 леки коли с хиляди земеделци в тях ще блокират центъра на града, по данни на полицията в София влязоха 164 трактора и селскостопански машини. Те бяха паркирани на площада до храма „Свети Александър Невски”.

Протестиращите са няколкостотин души - със сигурност под хиляда. Оттам протестиращите отидоха до Народното събрание, след това – до сградата на Министерски съвет, после пак се върнаха пред парламента и накрая отново се събраха до паркираните си трактори.
Между 900 и 1000 полицаи охраняваха днешните протестни мероприятия.
В късния следобед сред зърнопроизводителите се заговори, че по сметките им днес са били преведени сумите от 280-те милиона лева за национални доплащания по 22 лева за декар обработваема площ. От всички заявили, 65 % ще получат парите си; няма да ги получат тези, които са надписали земеделски площи или са заявили огромни хектари земи пасища и ливади, стана ясно още на място сред зърнопроизводителите.
Въпреки това – засега всички остават на място и очакват среща с премиера Сергей Станишев. Те заявиха, че няма да си тръгнат и дори смятат, ако не се срещнат с премиера, довечера да вкарат и тракторите си, които останаха на бул. „Ботевградско шосе”. Идеята е – след 21.00 часа тази вечер, когато отпада забраната за движение на техника, по-тежка от 4 тона, да дойдат и тракторите в центъра на столицата. В момента тежката техника е спряна на подстъпите към София.
По-рано днес председателят на Народното събрание Георги Пирински се е срещнал с представители на протестиращите зърнопроизводители и природозащитници. Това съобщиха пред журналисти представители на зърнопроизводителите. На разговора е станало ясно, че в Закона за горите ще има промени, съобразени с исканията на природозащитниците.
Относно исканията на фермерите Пирински е казал, че направеното до момента за тях е всичко, което държавата има възможност да направи.
Междувременно към протеста на студентите се присъедини лидерът на БНС-Гвардия Боян Расате.
За около половин час зърнопроизводители, студенти, пенсионери, еколози и ученици бяха заедно пред сградата на Народното събрание. През това време продължиха възгласите „оставка” и „мафия”.
Зърнопроизводителите бяха приети на среща в Министерски съвет днес в 14 часа. Точно час по-късно те излязоха и обявиха, че няма резултати от срещата в Министерски съвет, проведена между представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и началника на кабинета на премиера Сергей Станишев. Това обяви пред протестиращите земеделци председателят на асоциацията Радослав Христов. Христов и тогава каза, че очакват до края на деня премиерът Станишев да ги приеме и обясни, че настояват за разглеждане на техните искания. По думите му началникът на кабинета и представителите на асоциацията не са могли да вземат решения, тъй като началникът на кабинета няма мандат от премиера.
Протестът на зърнопроизводителите причини големи проблеми за движението в столицата. Около Народното събрание и "Св. Александър Невски" и сега движението е затруднено заради паркираните трактори. Сутринта от "Ботевградско шосе" за около 20 - 30 минути техниката пристигна до центъра на София, преминавайки по бул. "Вл. Вазов" и бул. "Дондуков". Движението бе спирано поетапно.
Основен инициатор на стачката на зърнопроизводителите е Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която на свое заседание взе решението за национален протест-шествие. На него земеделците искат среща с премиера Сергей Станишев.
Крайната мярка за национален протест бе предприета след като управляващите не включиха в бюджет 2009 максималния размер от средства (378 млн. лв.) за национални доплащания към преките евросубсидии за обработваема земя за следващата година, въпреки че стачки със същите искания имаше още преди месец. Според фермерите липсата на национални доплащания ще доведе до масови фалити и ще се отрази негативно на зърнопроизводството в България особено в условията на финансова криза през следващата година.
Двете най-големи животновъдни асоциации също обявиха ще участват в митинга. Както за зърнопроизводителите, така и за животновъдите, в бюджета няма достатъчно средства, които да подкрепят сектора догодина. Общо 211 млн. лв. са предвидените помощи за целия сектор земеделие. www.dir.bg
 


Сходни връзки

Зърнопроизводители протестираха в столицата (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди