изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:49 EEST
Сергей Станишев и Бойко Борисов – за това кой подкара тракторите (ОБЗОР)    
Политика София. Председателят на БСП и министър-председател Сергей Станишев и неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов коментираха днес темата за протестите в последните дни като и двамата си отправиха взаимни обвинения.


Сергей Станишев:
При всеки един протест в последните месеци е имало опити да бъдат "възседнати". Това каза пред журналисти премиерът Сергей Станишев. „За съжаления тази практика продължава, защото очевидно на някои хора не им дават покой лаврите да се организира дестабилизацията на страната”, каза той. На въпрос дали визира неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Станишев каза: „Имам достатъчно информация за това как са се опитвали да насочат протестите, да ги слеят, да ги превърнат в политически”.
„Във всяка една страна, включително и в България, има достатъчно основания за протести по един или друг повод. Въпросът е - дали те са действително браншови, по определен въпрос и търсят решението на проблема”, каза още той.
„Винаги съм готов, когато има протести, да водим диалог и да решаваме въпроса както се случи със зърнопроизводителите. Винаги обаче съм държал всеки един протест да бъде в рамките на закона, на реда и да създава минимални затруднения за другите граждани”, добави той. По думите му самият начин на протеста на зърнопроизводителите можеше да бъде организиран по друг начин. Според Станишев те обаче са се държали много сдържано и да не затруднят прекомерно движението в столицата.
„Протестът на полицаите също е пример за манипулация на група хора, които създаваха внушението сред полицаите, че няма да има коледна добавка. С голям интерес наблюдавах кой ще се опита да възседне тази вълна”, отбеляза премиерът. На въпрос - дали този човек е същият който се е опитал да възседне протеста на зърнопроизводителите, Станишев каза: „Ами, да – същият е”.
„Вие чухте ли изказването на формалния лидер на партията ГЕРБ г-н Цветанов още в началото на този процес. Очевидно е имало общ замисъл да създадат недоволство сред полицаите, които получават съобразно възможностите на бюджета по 400 лева като коледна добавка и да създадат негативно отношение – министърът ги мразел. Че този министър направи възможното първо да ускори повишаването на заплатите на там където са най-натоварени полицаите – в София например, както и за дознателите, за да вършат по-голяма работа. Много пъти министърът е идвал при мен с конкретни молби как та подкрепим министерството, защото е тежка голяма система – 60 000 души, огромна част от парите са именно за заплати и за текуща издръжка. Винаги сме търсили решение. Затова през тази година, за да се подобрят и условията на работата на полицаите са ремонтирани 3 полицейски районни управление, през следващата година са планирани за ремонт 2-ро, 3-то и 7-мо в Студентски град. Стартираме процедурата за строителство на нова сграда за „Криминална полиция”, каза той. „Вчера българските полицаи защитиха честа на пагона, защото замисълът на тези, които ги подклаждаха беше полицията да бъде демотивирана, да се подтикнат протестите към по-агресивни действия, да няма полиция, настъпва пълен хаос и знаете какво следва. Нали разбирате?”, добави още премиерът.

Бойко Борисов:
Партията ГЕРБ не е влияла по никакъв начин на протеста на зърнопроизводителите, каза столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.
По думите му Столична община е имала предварителна уговорка с асоциацията за протеста да бъдат вкарани земеделските машини през нощта в столицата към 2 – 2.30 часа, за да няма задръствания. „Полицаите по заповед на Михаил Миков обаче са ги спрели, за да ги вкарат сутринта в трафика в София. Премиерът три дни преди това е получил тяхното писмо и исканията им и след като вчера са преведени 275 млн. лв. – това означава, че управляващите са имали готовност да приемат всичките им искания”, каза кметът на София. Според него премиерът Станишев умишлено е държал тракторите до 6 часа вечерта преди два дни, за да създаде хаос в трафика вчера. „Виновниците да има задръствания заради тракторите, са Станишев и Миков”, категоричен бе Борисов. Кметът днес е разговарял с земеделския министър Валери Цветанов и е научил, че субсидии в размер на 275 млн. лв. за зърнопроизводителите са били изплатени. „Така че с протеста - ние не само нямаме нищо общо, ами бяхме и създали организация изобщо софиянци да не го усетят”, допълни столичният кмет.
„Протестите на територията на Столична община са на уведомителен режим и аз не мога да забраня митинга на зърнопроизводителите, на студентите или на когото и да било. Не мога да ги пратя да стачкуват в „Кремиковци” пред завода, каза столичният кмет. „Ако Станишев ми се беше обадил да ги пренасоча за „Надежда”, щях да ги пратя там, ако отиде да се срещне с тях. Ако беше казал, че ще отиде на „Ботевградско шосе”, аз нямаше да ги допусна в градa”, каза той. Според кмета писмото на вътрешния министър до него по повод протеста на земеделците, e за „заяждане” и не отговаря на ранга на премиера и вътрешния министър. Според експертите по земеделие на ГЕРБ - предвиденият бюджет за догодина за земеделие ще бъде изразходен до септември догодина и следващото правителство няма да има да разполага с необходимите средства, за да изпълни поетите ангажименти към фермерите от настоящото правителство.
Днес стана ясно още, че ГЕРБ и Националната асоциация на зърнопроизводителите ще си взаимодействат при оформянето на стратегическите цели в областта на земеделието. Така експертите в асоциацията ще подпомогнат ГЕРБ в изготвянето на програмата на партията в областта на аграрния сектор особено при едно бъдещо управление на страната. Земеделието е национална политика, допълни кметът на София.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Сергей Станишев и Бойко Борисов – за това кой подкара тракторите (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди