изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:53 EEST
НОВ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК НА УПРПАВЛЯВАЩИТЕ: Ново поскъпване на тока от лятото    
НовиниСОЦИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БСП-ДПС-НДСВ готви нов подарък за българите: С 40 процента се увеличават цените на енергията от комбинирано производство през следващата година и допълните разходи, които трябва да направи Националната електрическа компания/НЕК/ за закупуването на тази енергия, ще са около 80 млн. за 2009 г.

Това каза днес на пресконференция ръководителят на управление "Икономика и бюджет" в НЕК Лилия Иванова, предаде БТА.
Надяваме се, че цените ще бъдат коригирани, но поне до юни 2009 г. ще останат същите, което означава, че за първото полугодие НЕК със сигурност ще загуби около 42 млн. лв., посочи Иванова. Тя добави, че за миналата година печалбата на НЕК е била в размер на 41 млн. лв., а за тази е 40 млн. лв., тоест компанията може да няма печалба догодина.
Допълнителен разход за НЕК ще бъде и присъединяването на нови мощности от ВЕИ, за което през следващата година ще бъдат заделени около 70 млн. лв, каза изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян.
Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков посочи, че в момента на световния енергиен пазар има същата нестабилност и дори паника, както и на финансовия. В страните от Централна и Източна Европа, където НЕК търгува енергия на свободния пазар, има намалено търсене на електроенергия и цените падат, което намалява възможностите на НЕК да компенсират загубите си, обясниха от ръководството на компанията.
През 2008 г. НЕК е увеличила продажбите си на електроенергия с около 2 процента спрямо 2007 г. и те са достигнали 32 620 млн. киловатчаса, сочи годишният доклад на компанията. Инвестициите на НЕК за 2008 г. са в размер на 350 млн. лв. или с 40 млн. лв. повече от миналата година.
Един от основните приоритети в инвестиционната дейност на компанията е развитието, модернизацията и рехабилитацията на преносната мрежа, като през изтичащата година в тези дейности са вложени 130 млн. лв.
От 2005 г. до 2008 г. за развитие и модернизация на преносната мрежа са извършени инвестиции за 450 млн. лв, съобщиха от НЕК. Любомир Велков посочи, че за 2009 г. инвестициите ще бъдат в същия обем, като в тях не се включват инвестициите за АЕЦ "Белене".
Продължава строителството на най-големия хидроенергиен обект - "Цанков камък", макар че има закъснение от 18 месеца в изпълнението му, съобщи Велков. Според него това ще доведе до оскъпяване с около 20 на сто, но такава възможност е предварително заложена в договора за изграждане на проекта. Продължава и рехабилитацията на действащите агрегати на трите ВЕЦ от каскадата "Долна Арда". За проекта "Горна Арда" все още няма развитие, каза Велков.
Ползван е материалът на dir.bg
 


Сходни връзки

НОВ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК НА УПРПАВЛЯВАЩИТЕ: Ново поскъпване на тока от лятото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.52 секунди