изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-25 @ 04:55 EEST
Народът: ”Приватизират” евроинтеграцията    
Европейски съюз
Сравнително висока остава подкрепата за еврочленството, но има риск евроинтеграцията да бъде възприемана като "приватизирана" за лична употреба.


Това показват данни от национално представително проучване на "Алфа рисърч", което беше представено и коментирано днес от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова и директора на агенцията Боряна Димитрова. Проучването "Българинът и ЕС - две години по-късно" е осъществено в периода 1-10 декември т.г. сред 1250 души.
Според резултатите от изследването, в края на втората година от членството на България в ЕС, подкрепата за европейската ни интеграция остава сравнително висока - 47% от анкетираните са положително настроени, 14% са против членството. От средата на настоящата година се наблюдава известен спад в категоричната подкрепа за сметка на по-неутрално и дистанцирано отношение. Този спад е най-сериозен сред жителите на малките градове и селата, пенсионерите, хората с ниско образование и доходи. Това са и групите, които в най-голяма степен смятат, че са загубили от членството, като техният дял леко нараства през годината. Три четвърти не смятат, че до момента членството в ЕС е оказало по-съществено влияние върху живота им. От "Алфа рисърч" посочват, че ако през първата година отсъствието на преки видими ефекти все още не беше повод за скептицизъм, то през втората разочарованието от липсата на промени и резултати се усилва.
28% от анкетираните са на мнение, че в края на 2008 г. в страната се забелязват подобрения, за 33% промяна няма, а за 39% е налице влошаване.
Един от рисковете, които проучването отбелязва, е еврочленството да започне да се възприема като приватизирано от политиците и съмнителни кръгове за лична употреба и облага. 52% от запитаните са на мнение, че засега от интеграцията най-много печелят политиците, а според близо 40% - мошениците и корумпираните. Боряна Димитрова коментира, че все пак това е само риск, а не реалност, който се надява да бъде избегнат. За 38,5% от европейското членство печелят младите. На последно място са фермерите (4%), което обяснява техния евроскептицизъм, посочват от "Алфа рисърч".
Като цяло ефектите от членството върху отделните обществени сфери в страната се оценяват като все още твърде скромни. 81% не виждат подобрение в съдебната система, 76% - в борбата срещу корупцията. Преди две години едни от най-силните обществени очаквания бяха България да придобие европейски облик, а социално-икономическата среда да започне да се променя по правилата и стандартите на европейските страни. Сега основните позитиви от членството се виждат в повече възможности за пътуване (77%), по-добри шансове за работа в чужбина (72%) и за обучение в европейски университети (70%).
От "Алфа рисърч" посочват, че липсата на видими позитивни промени в сфери, към които общественото мнение е особено чувствително (корупция, престъпност, съдебна система, инфраструктура, селско стопанство), определя високата подкрепа за тезата, че критиките от Брюксел през последния месец са справедливи - 76%. Мнението доминира сред всички социални групи, включително и сред симпатизантите на управляващата коалиция, отбелязват от агенцията. Според 20% критиките не са справедливи, като в най-висока степен това становище се споделя от електората на ДПС, се посочва в проучването.
По-голямата част от анкетираните (57%) застъпват тезата, че ЕК "прилага правилата еднакво към всички и отнемането на парите по ФАР е било заради нередности в самите агенции". Според социолозите тезата, че "ЕК прилага двоен стандарт в отношението си към България" успява да катализира латентни евроскептични настроения и да събере 37% привърженици. Посочва се, че тезата за двоен стандарт е най-близка на електората на БСП - 57 срещу 39%. Земеделските стопани и заемащите висши ръководни позиции също не са чужди на това виждане - 52 срещу 48%. Боряна Димитрова обърна внимание на това, че ако тенденцията се запази, България може да се окаже различна от Европа и по евроскептицизма си. Противно на останалите страни, където той се формира на базата на несъгласие с определени европейски политики (земеделска, фискална и др.), у нас евроскептицизъм може да бъде катализиран като реакция срещу усилията да се наложат общи стандарти на компетентност, прозрачност и отговорност. dir.bg
 


Сходни връзки

Народът: ”Приватизират” евроинтеграцията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди