изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:11 EEST
Футбол: Димитър Бербатов стана първият българин, печелил Световното клубно първенство    
Спорт Димитър Бербатов стана първият българин, който печели Световното клубно първенство (доскоро Междуконтинентална купа). Днес макар да не взе участие при победата на своя отбор Манчестър Юнайтед над ЛДУ Кито с 1:0, българинът официално спечели най-престижния успех в своята кариера.

През 1999 година с ЦСКА той печели Купата на България, а през февруари тази година спечели "Карлинг къп" в Англия с Тотнъм, с което се изчерпваха успехите му до момента.
Единственият българин, играл във финал на този турнир досега, бе Христо Стоичков. Тогава с отбора на Барселона той игра през 1992 година срещу бразилския Сао Пауло и отбеляза гол във финалната среща, но тимът му в крайна сметка загуби двубоя.
www.focus-sport.net

Манчестър Юнайтед е новият Световен клубен шампион

21 декември 2008 | 14:22 | Агенция "Фокус"

Йокахама. Съставът на Манчестър Юнайтед е новият Световен клубен шампион. Играчите на сър Алекс Фъргюсън се наложиха с 1:0 над еквадорския ЛДУ Кито. Това е втори трофей за английския шампион от 3 участия във финална среща. През 1999 годиниа, отново водени от Фъргюсън, "червените дяволи" победиха Палмейрас (Бра) с 1:0. Единственото попадение днес бе дело на Уейн Рууни в 73-ата минута. Кристиано Роналдо овладя топката на границата на наказателното поле, подаде я на Рууни и той със силен диагонален удар откри резултата в полза на тима си. Българинът Димитър Бербатов остана резерва и въобще не се появи и игра. През всичките 90 минути топката се контролираше от европейския тим, а футболистите на ЛДУ разчитаха на контраатаки. Удари на Рууни, Тевес, Роналдо, Парк и Фърдинанд бяха отразявани от вратаря на ЛДУ, който се превърна в герой за своя тим. В 49-ата минута Неманя Видич от състава на Юнайтед получи директен червен картон. Той удари с лакът в лицето Мансо и заслужено бе изгонен.
Още от самото начало на срещата играчите на Алекс Фъргюсън бяха по-активни и постоянно атакуваха. Резултатът обаче можеше да бъде открит от играча на ЛДУ Делгадо. Мансо центрира от пряк свободен удар, играчите на Юнайтед се опитаха да направят изкуствена засада, но не успяха, Делгадо засече топката в малкото наказателно поле, но не успя да я удари, както трябва и тя излезе в аут. Уейн Рууни имаше възможност да отбележи гол в 9-ата минута. Той стреля силно от границата на наказателното поле, но неговият удар излезе над вратата, пазена от Цевалос. В 19-ата минута Роналдо центрира в наказателното поле към Карлос Тевес, той стреля силно с глава, но стражът на ЛДУ изби топката с големи усилия. В 22-ата минута Рууни получи топка, която го остава зад защитата на еквадорския тим, той прехвърли вратаря, но и вратата, и не успя да открие резултата. В 35-ата мин. Рууни изведе Парк в много удобна позиция, той стреля, но право в ръцете на Цевалоц, който изби в ъглов удар. В 42-ата мин, Роналдо спринтира от дясно, с последни усилия достигна топката, но все пак я центрира към Рууни, който отправи удар, но Цевалос отново се намеси и изби.
Независимо, че остана само с 10 играчи още в началото на втората част Юнайтед продължи да бъде по-добър на терена и създаде няколко положения за гол, които бяха пропуснати от Рууни. В 65-ата минута Ван Дер Саар се наложи да се намеси в играта и отрази силен урад на Мансо, а това бе и най-чистото положение за символичните домакини. До края на мача ЛДУ се опитаха да изравнят резултата, но Ван Дер Саар бе перфектен и отрази всички удари, отправени към него.
 


Сходни връзки

Футбол: Димитър Бербатов стана първият българин, печелил Световното клубно първенство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди