изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:42 EEST
Водата и скъсаните кубинки - символите на бунта    
Общество Около 500 бяха протестиращите полицаи в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" в столицата.

Заради законовата забрана на протест, служителите на реда носиха бутилки с минерална вода, предаде БГНЕС.
Според протестиращите, отказът на синдикатите да ги подкрепят днес е бил само временен и очакват тяхната подкрепа. От ръководството на министреството никой не прие представители на стачкуващите служители.
Декларация срещу вътрешния министър и Националния полицейски синдикат се разпространяваше сред полицаите, които протестираха в градинката до МВР, предаде “Фокус”.
„Протестирам не за коледни добавки и 13-ата заплата, а за нормално, достойно заплащане; за коректно отношение на ръководството на МВР към неговите служители”. Това гласи част от текста. И още: „Националният полицейски синдикат и неговият президент – Емил Рашев, не ме представляват и не се ползват от моето доверие. Нямам доверие на министъра Михаил Миков заради публичните обиди, които нанася на всички служители на МВР и заради откровените лъжи, които изнася по повод размера на заплатите в системата. Това, което предлагаме, е незабавно започване на обсъждане на промени, необходими в МВР, от целия състав на министерството". В декларацията се посочва още, че полицаите искат оптимално използване на наличната материална база, нормални условия на труд, заплащане в пълен размер на извънредния труд, не само в почивни дни и на празници, а и през работни дни. „Не мога да храня семейството си с компенсация – отпуск” – пише в текста. Декларацията се намира в някои от протестиращите полицаи и от тях тя попадна в медиите. Документът не е публично оповестен.
Полицай заяви пред БГНЕС, че след протестите са се увеличили проверките към служителите. Той даде за пример това как след едночасово преследване на извършител на престъпление и след като като го е хванал му е била направена забележка защо не е бил с шапка, която е част от униформата.
Междувременно скъсани кубинки оставиха част от полицаите на алеите в градинката до сградата на Министерството на вътрешните работи, допълва Агенция “Фокус”. На една от пейките в градинката полицаи са оставили освен скъсани кубинки и бележка, на която пише, че обувките били само от два месеца и вече са скъсани. Като оставиха скъсаните си обувки до министерството, полицаите искат да покажат в какви условия работят. Някои казаха, че това били единствените им обувки, а и те вече са скъсани.
Сред служителите на МВР бяха представители на София, Пловдив, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен.
Някои от полицаите бяха със стикери с българското знаме.
Едновременно с протеста в София, бе и този в Ямбол, Видин, Варна, Смолян, Плевен, Сливен, Велико Търново, Габрово Хасково и други.
В края на протеста полицаите заявиха, че ще продължат и след Нова година, ако не бъдат изпълнени исканията им.
След протеста министърът на вътрешните работи Михаил Миков коментира, че зад протестите на полицаите стои политическа намеса от страна на ГЕРБ и бивши служители на системата на МВР като предишния главен секретар, съобщи БНР.
Мнението си Миков изрази днес на среща с журналисти. Генералният комисар на МВР Павлин Димитров заяви, че ръководството на МВР не трябва да се меси в синдикалната организация на полицаите. Според него този начин не е градивен. „Знакът вече е даден”, заяви Павлин Димитров. Според него промяната не би могла да се осъществи без участието на всички служители от системата на МВР. Проблемите ще се решат само при наличието на ясна визия за решаването им и при добра комуникация. Министър Михаил Миков заяви, че ако протестиращите се организират и излъчат своя група, която да посочи проблемите на протестиращите, той ще ги приеме. Миков каза още, че все още не е изготвен планът за съкращенията в МВР. Той поясни, че съкращенията няма да бъдат извършени по принцип, еднакъв за всички. Така например вместо съкращенията, ще се назначат хора в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.  dir.bg
 


Сходни връзки

Водата и скъсаните кубинки - символите на бунта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди