изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:49 EEST
Испанци си поделиха 2,3 милиарда евро от лотария    
Любопитно
Икономическите притеснения на хиляди испанци изчезнаха в понеделник, когато коледната лотария, обявена като една от най-големите в света, раздаде 2,32 млрд. евро като печалби.


Най-голямата печалба, наречена “El Gordo” (“Дебелият”), замина при притежателите на 1950 билета с номер 32365, като всеки от тях печели по 300 000 евро, съобщи БЛИЦ.
Хиляди други реализираха по-малки суми. Печелившият номер бе изтеглен вчера следобед от ученици от мадридското училище “Св. Илдефонсо” в пряко предаване по телевизията, което се излъчва всеки 22 декември.
Тиражът предизвика празнични сцени в цяла Испания. В град Сория, в централната част на страната, барът на Рикардо Хименес е продал всички 1 950 билета, които печелят третата печалба, и по този начин разпредели около 97 млн. евро между клиентите, приятелите и семейството на собственика. Телевизионните кадри го показаха полят с шампанско от празнуващите клиенти. “Още треперя”, казва Хименес, който купил лично 15 билета, донесли му 750 000 евро. “Но ще продължа да работя в бара. Ще разделя печалбата с трите си деца”, добавя той.
От началото си през 1812 г. коледната лотария е станала тук любима свещена традиция. През тази година са продадени билети за 2,8 млрд. евро в цялата страна, което е с около 3% по-малко от 2007 г. 1 950-те билета, печелещи голямата награда, са продадени в 7 от 52-те испански провинции. От националната агенция за хазартните игри пресметнаха, че през тази година всеки испанец е дал средно по 62 евро за лотарийни билети в “El Gordo”, което е с около 1 евро по-малко от предишната година.
70% от стойността на продадените билети отива за печалби, а 30% остават за държавата. Испания въвежда национална лотарийна система през 1763 г. с благотворителни мотиви по времето на крал Карлос ІІІ, но целта се променя с времето и еволюира до пълнене на държавната хазна. На 6 януари в страната се провежда друга голяма лотария в чест на празника Богоявление. Тя е позната под името “El Nino” (“Детето”) във връзка с Иисус. dir.bg
 


Сходни връзки

Испанци си поделиха 2,3 милиарда евро от лотария | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди