изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:48 EEST
Почитаме Богородица    
Празници Християнският празник Събор на пресвета Богородица е днес, 26 декември. На деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на света Богородица, родила Спасителя. В този ден се чества паметта на свети праведни Йосиф Обручник на Светата Дева и паметта на цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Иаков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим.

        Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997), църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

actualno.com

Събор на Пресвета Богородица

Празнува се на 26 декември заедно със св. Йосиф Обручник, св. цар Давид, Св. Иаков брат Божий и Св. свещеномъченик Евтимий, епископ Сардийски 

Събор на пресвета Богородица
Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.

"Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"

Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на св. Богородица, която родила Спасителя, е наречено "Събор на пресвета Богородица".

Същия ден се чествува паметта на св. праведни Йосиф, обручник на св. Дева, за живота на когото са запазени малко сведения, а също и паметта на св.  цар Давид като славен родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

http://www.pravoslavieto.com

 


Сходни връзки

Почитаме Богородица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди