изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:22 EEST
Кризата иска единение, а липсата му е стара българска слабост    
Интервюта Пред специалния кореспондент на НДТ в Народното събрание Ивелина Оприкова: Най-голямата язва през последните 2-3 години – срещу малкото заможни , повечето българи едва свързват двата края е изводът на зам.-председателя на НДСВ Огнян Герджиков

 

Проф. Герджиков, кои са, според Вас, най-значимите събития за 2008 година?

Като гледам динамиката на събитията през декември, не ми се иска да ги определям. Все пак може да се случи такова събитие, което да засенчи всички.

С какво все пак ще запомним 2008 година от гледна точка на постиженията на България?

Ако се изключи последният месец и половина, мога да кажа, че страната ни се развиваше много добре икономически, което ни позволи да натрупаме едни много добри резерви. Благодарение на него, ние ще имаме възможността да се противопоставим успешно на една световна криза, която едва ли ще ни подмине, но поне се надявам да не ни засегне така дълбоко, както някои други по-развити страни. Това за мен е много важно и много успешно и веднага искам да подчертая, че тези сериозни икономически успехи наистина не се усещат от много хора, защото има един дефицит на справедливост. Този дефицит на справедливост пречи на някои от тях да се чувстват по-доволни. Това, като че ли е нещото, което е най-голямата язва – усещането за несправедливост. Стигна се до едно разтваряне на ножицата на хора заможни, хора, които могат да си позволят много неща. Слава Богу, тези хора не са съвсем малко, но защо трябва да има хора с такива големи възможности при положение, че има толкова българи, които едва свързват двата края. Това е нещото, което е най-голямата язва през последните 2-3 години.

Кои са Вашите най-големи успехи през изминалата година - в личен план, като зам.-председател на НДСВ и като народен представител?

Не мога да се похваля с някакви особено големи успехи и заслуги. Заявявам, че ще считам за един голям мой успех, ако успея до края на мандата да се противопоставя успешно на опитите да се приеме един закон, за който няколко пъти правят опити да вкарат в деловодството на НС. Това е правителственият Закон за равните възможности на мъжете и жените, а сега е вкаран под ново наименование от група народни представители и се казва Закон за изравняване на половете. Само по себе си заглавието звучи смехотворно, но не това е най-важното. Най-важното за мен е, че от такъв закон България няма нужда, наистина няма нужда, защото имаме Закон за защита от дискриминацията - един твърде добър закон, получил висока оценка от нашите европейски партньори. Имаме и Комисия за защита от дискриминацията и в предмета на дейност на тази комисия се включи именно равнопоставеността между половете. Създаването на този нов закон скрито цели създаването на още една агенция, за мен лично една синекурна агенция - с председател, със зам.-председатели, с леки коли и секретарки. Дълбоко в себе си не мога да приема това и съм убеден в правотата на тази моя позиция и ще се боря докрай и като политик, и като човек. Ще отстоявам да не се стигне до приемането на такъв закон и ако успея, ще считам това за един мой голям успех.

А какво не успяхте да свършите през 2008 година. Какво считате за свой неуспех?

-

Много неща не съм направил както трябва, убеден съм в това. Имах някои добри идеи и законопроекти, но като че ли не ми достигна време и сили да се преборя. Слава Богу успях едно популистко решение да отбия преди няколко месеца. Сега се задава едно ново, още по-голямо от МС, а материята, на която се крепи- аз съм най-силен - това е търговското право. В Търговския закон искат да въведат едно драстично снижаване на капитала на ООД, което за мен е пълна профанация, тъй като се позовават на добрия опит на някои западноевропейски страни, но вносителите на предложението просто не познават добре материята, не са наясно, че този опит е опрян на съвсем други разрешения, които дават допълнителни гаранции за кредиторите на едно такова търговско дружество – нещо, което не се предвижда в законопроекта, който е подготвен от МС, и аз ще бъда абсолютно безпощаден в приемането на това недомислие, което се готви от страна на нашето правителство - да вкара в НС един такъв закон.

Какви са Вашите прогнози за следващата 2009 година? Каква политическа зима ни очаква?

За съжаление не се очертава като лесна година, напротив 2009 ще бъде една от най-трудните години на прехода. Много трудно ми е да прогнозирам в каква степен и в каква дълбочина ще ни засегне тази задаваща се световна икономическа криза. И колкото и да сме подготвени за нея, а ние наистина сме подготвени в не малка степен, ще има хора, които ще усетят удара на тази финансова криза. Тя вече се усеща с първите негативи. Това изисква много сериозна мобилизация, изисква единение, а ние не сме много силни в обединението. Това е една стара българска слабост.

2009 година е и годината на парламентарните избори? Ще бъдат ли жълтите част от следващия парламент?

В това, в което съм дълбоко убеден, е, че НДСВ е нужно на България. Това го казвам с дълбока вътрешна убеденост и цялата сериозност, която притежавам, независимо от това дали аз ще бъда или няма да бъда част от следващия парламент. Аз лично съм заявил, че нямам сериозни намерения да продължавам в политиката и бих предпочел да бъда извън парламента и извън политиката след изтичането на този мандат, но независимо от това, аз съм убеден, че сме полезна ниша на България, а също така в много голяма степен вярвам, че НДСВ ще бъде в следващия парламент. Разбира се, не мога да бъда 100 % сигурен, но смятам, че има разумни хора, които си дават сметка, че наистина НДСВ е полезно и необходимо за България.

Какво ще си пожелае проф. Герджиков в Коледната нощ?

В личен план ще си пожелая това, което всеки човек си пожелава - да намеря душевната хармония в себе си. Ще намеря такава хармония, ако бъда здрав и ако всички мои близки бъдат здрави, ако България успее да се стабилизира, да преодолее кризата. Ще си пожелая също така - да виждам повече засмени хора през следващата година в България.

Пожелавам Ви го най-искрено! А какво ще пожелаете на нашите читатели?

Това, което традиционно се пожелава на всяко човешко същество. Първо здравето, като най-голяма ценност, усещането за удовлетвореност, което всъщност е основата на щастието - да бъдеш полезен за себе си, за другите, за тези около теб. Това за мен са висши ценности и нека всеки да изпита повече от тях!

 


Сходни връзки

Кризата иска единение, а липсата му е стара българска слабост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди