изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:52 EEST
Еленът Рудолф бил момиче    
Любопитно Въпреки че всички сме свикнали да празнуваме Бъдни вечер и Коледа и обичаме настроението и атмосферата на тези дни, много от нас нямат ясна представа откъде идват обичаите и традициите. Ето няколко любопитни факти за Коледа и традициите й, събрани от DW:


Названието Коледа (англ. Крисмас) например идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass - Меса на Христос.
  
  Името на Дядо Коледа или Санта Клос (Санта Клаус) идва от холандското име на св. Никола - Sint Nikolass, съкратено до "Sinterklass", което пък американците бързо превърнали в Санта Клос.
  
  Празнуването на Коледа било забранено и се смятало за престъпление в Англия през XVII в.
  
  Първата коледна картичка е изобретена от англичанин през 1843 година. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо. Идеята му бързо станала много популярна.
  
  Докато британчетата очакват Дядо Коледа да им донесе подаръци на Бъдни вечер, испанските деца получават подаръците си от Тримата влъхви.
  
  В Италия малчуганите чакат Бефана - стара и добра вещица, германчетата чакат подаръци от специален ангел, наречен Кристкинд.
  
  Исландчетата са се уредили най-добре - посещава ги не един, а 13 различни дядоколедовци.
  
  Най-популярната коледна песен Jingle Bells първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало One Horse Open Sleigh ("Открита шейна с един кон").
  
  Корените на традиционния коледен обяд с пуйка също е американски. Пуйката е била поднасяна като ястие в Деня на благодарността.
  
  Традицията подаръците да се оставят в чорап идва от скандинавския фолклор. Според легендата практиката започнала, когато свети Николас - покровителят на децата - хвърлил торба с жълтици през комина на Бъдни вечер. Парите влезли в чорап, окачен над огъня да се суши.
  
  Най-прочутият елен на планетата Рудолф всъщност е от женски пол. През това време на годината мъжките елени губят рогата си, а тъй като Рудолф все още е с рога, той биологично е момиче.
  
  Друга стара традиция е украсяването на коледната елха със светлини. Тя се е зародила, когато преследваните християни започнали да поставят запалена свещ на прозорците си, често в дърво или растение, като знак, че там ще се казват молитви.
  
  Традицията на яденето на коледни пирожки със смес от орехи, стафиди и подправки по Коледа датира от XVI в., когато хората вярвали, че пирожките ще им донесат късмет.
  
  Във Великобритания за късмет слагат пара в коледния пудинг, докато перуанците си осигуряват късмет на Коледа и през следващата година, като носят яркосиньо бельо.
  
  Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Те станали много популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни девизи в сладкишите.
  
  Първото коледно дърво пристигнало във Великобритания чак през 1841 г., когато съпругът на кралица Виктория - германецът принц Алберт, поставил елха в замъка Уиндзор.

erogance.eu

dnes.bg

 


Сходни връзки

Еленът Рудолф бил момиче | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди